kapat

24.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
Olimpiyat kentinde bir kaçak
Ortaðý olduðu Urcan Balýk Lokantasý uðruna kardeþini sokak ortasýnda kurþun yaðmuruna tutan, tüm dünyada kýrmýzý bültenle aranan sabýkalý kaçakçý Uðurcan Elmas, Sydney'de ortaya çýktý

HER ÞEY, Sarýyer'deki Urcan Balýk Lokantasý'ný ortaklaþa iþleten Uðurcan ile Birol Elmas kardeþlerin, para yüzünden anlaþmazlýða düþmesiyle baþladý. Urcan, 90'lý yýllarda Ýstanbul'un en gözde balýk lokantasýydý; Ýstanbul'a gelip de buraya uðramamak imkansýzdý... 1943 yýlýnda 50 metrekarelik bir alana kurulan, yýllar içinde büyüyerek bin 200 metrekarelik dev bir restoran haline gelen Urcan, Mahmut Elmas'ýn ölümünden sonra oðullarý Uðurcan ile Birol'a kaldý. Ancak kýsa zaman sonra 'para meselesi' iki kardeþi birbirine düþürdü.

KARDEÞÝNÝ VURDU
Almanya'ya uyuþturucu kaçýrdýðý gerekçesiyle gözaltýna alýnýp serbest býrakýlan Birol Elmas'ýn iddiasýna göre, aðabeyi Uðurcan Elmas lokantanýn tamamýný ele geçirmek istiyordu, bir keresinde de kasadan para aldýðý için kendisini boðmaya kalkýþmýþtý ve lokantaya girmemesi için tehdit ediyordu.

Kardeþi gibi kaçakçýlýk yapmakla suçlanan, hatta sabýkasý bulunan Uðurcan Elmas'a göre ise Birol Elmas, Amerika'da 14 yýl kalýp, kendisine hiç yardým etmemiþ, dönüþte de lokanta üzerinde hak iddia etmeye baþlamýþtý.

Kardeþler arasýndaki gerginlik gün geçtikçe týrmandý. Takvimler, 16 Nisan 1995 tarihini gösterdiðinde ise kan döküldü. Uðurcan Elmas, lokantanýn önünde kardeþi Birol Elmas'ý 3 yerinden vurarak aðýr yaraladý. Birol Elmas hemen hastaneye kaldýrýldý. Ýþin garibi, Uðurcan Elmas da gözaltýna deðil, tedavi altýna alýndý. Çünkü tansiyonu fýrlamýþ, þekeri çýkmýþtý.

Bir süre tedavi gören Uðurcan Elmas, hakkýnda "adam öldürmeye tam teþebbüs "suçundan 24 yýl hapis istemiyle dava açýlýnca tutuklandý. Beyoðlu 2'nci Aðýr Ceza Mahkemesi'ndeki dava sürerken Birol Elmas, bir sürpriz yaparak, "Biz anlaþtýk, þikayetçi deðilim" dedi ve aðabeyinin özgürlük yolunu açtý.

KIRMIZI BÜLTENLE ARANDI
Bu geliþme üzerine, Uðurcan Elmas, yaklaþýk 4 ay tutuklu kaldýktan sonra, 2 Aðustos 1995'te, 100 milyon lira kefalet karþýlýðýnda tahliye edildi. Ýlk iþi, o tarihte 200 milyar lira deðeri olan Urcan Balýk Lokantasý'ný Sarýyer Belediyesi'ne baðýþlamak oldu. Belediye de, lokantayý yýkarak yerini yürüyüþ parkuru yaptý. Böylece, þeref defterinde Celal Bayar, Süleyman Demirel, Helmuth Kohl, François Mitterand, Sean Connery, Marlon Brando gibi birçok ismin yazý ve imzasýnýn olduðu 55 yýllýk Urcan Lokantasý tarihe karýþtý. Uðurcan Elmas ise kýsa süre sonra sýrra kadem bastý.

'AF ÇIKARSA GELÝRÝM'
Mahkemeye baþvurarak boþanma davasý açan 9 yýllýk eþi Aysel Elmas da onu bulamadý. Bu sýrada, Beyoðlu 2'nci Aðýr Ceza Mahkemesi, "adam öldürmeye teþebbüs" davasýný sonuçlandýrarak, Uðurcan Elmas'ý 3 yýl 4 ay hapis cezasýna mahkžm etti. Yargýtay da bu kararý onayladý.

Fakat, cezasýný çekmesi için hapse girmesi gereken Uðurcan Elmas yakalanamadý. Adý, Ýnterpol'e verildi. Hemen ardýndan da hakkýnda Kýrmýzý Bülten çýkartýldý. Ancak çok geç kalýnmýþtý...

Uðurcan Elmas, yýllar sonra dünyanýn bir ucunda Avustralya'da ortaya çýktý. Sydney'in en güzel yerlerinden Manly'de, ayný isimle yani "Urcan" adýnda bir lokanta açmýþtý. "Çok çalýþtým ve kendimi kabul ettirdim. Ýyi bir aile hayatým da var" diyen Uðurcan Elmas'a göre, Sydney'de hayat daha stressiz, düzenli ve güzeldi.

Kendi ifadesiyle günlük kârý 6 bin dolar olan Elmas, Türkiye'ye dönmek için 'af beklentisi' içinde. Af çýkarsa Ýstanbul ile Sydney arasýnda ticaret yapacak. Hakkýnda vergi kaçakçýlýðý suçlamasýyla hâlâ süren bir dava da bulunan Uðurcan Elmas'ýn son sözleri ilginç: "Cezaevine giremezdim, giremem de. Stresten ölürüm."

Mustafa YALÇIN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr