kapat

24.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
NASA'nın kablosu Denizli'den
Erikoğlu ve Abalıoğlu ailelerinin ortak kuruluşu Erbakır NASA'ya ürün veren firmalara bakır kablo satıyor

Bu yıl İSO'nun 500 büyük firma sıralamasına Denizli'den üç firma sığdırmayı başaran Abalıoğlu holding, NASA'nın kullandığı saç telinden daha ince kabloları üretecek teknolojiye sahip. Erikoğlu Ailesi ile ortak olduğu Erbakır'ı dünya şirketi yapmayı başaran Abalıoğlu Holding, ürün yelpazesine temizlik kağıdını da ekleyerek Eczacıbaşı ve Toprak'a da rakip oldu. Holding, şimdi bu dönüşüme paralel olarak bölge şirketlerine hammadde temini konusunda hizmet verecek bir sanal market üzerinde çalışıyor. Toplam bin 600 kişiye iş ve aş veren, 200 milyon dolarlık ciro yapan Abalıoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Abalıoğlu ile, bugünü ve yarını konuştuk.

* Abalıoğlu Holding, iş stratejisini nasıl belirliyor?

Biz uzun süredir hedeflerle yönetim biçimini benimsedik ve bunu oturttuk. İnsan kaynakları konusunda yoğun çalışmalar yaptık. Performans değerlendirmesi ve kariyer planlamasına büyük önem veriyoruz. Toplam Kalitede iyi bir yol aldık. Şirketlerimizin hepsi belgeli. Kalder'le çalışmalarımız var. Artık kalite bilincini yerleştirdik. Çalışanlara 'bu müessese benimdir dedirtiyorsanız' o zaman başarılı oluyorsunuz. Ama bu uzun ince bir yol, yapılacak daha çok şey var diye düşünüyorum.

* Yeniden yatırım yapma zamanı geldi mi?

Marmara Bölgesi'nde bir oluklu mukavva tesisi kurma planlarımız var. Arsa ve ruhsat aldık. Ancak henüz yatırıma gitmek için zamanın uygun olmadığını düşünüyorum.

* Erbakır bakır tel üretimi konusunda önemli bir firma. Nerelere ihracat yapıyorsunuz?

Erbakır'da enerji, telekomünikasyon, otomotiv ve bilgisayar sektörüne yönelik bakır tel üretiyoruz. İnsan saçından daha ince 0.05 milimetre çapında ürettiğimiz teller NASA'ya hizmet üreten bir firma tarafından alınıyor. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD ve japonya'nın yanısıra Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracatımız var. 90 milyon dolarlık cironun 40 milyon dolarına yakını ihracat geliri.

* Temizlik kağıtları konusunda Eczacıbaşı ve Toprak Grubu rakip mi kazandı?

Pazarda belli bir paya ulaştık. Artık Yummy markası insanların kafasına yerleşti. Bazı ürünlerde yüzde 6-7, bazı ürünlerde yüzde 10 pazar payımız var. Ama ciddi rakipten ötede almamız gereken yeri aldığımızı düşünüyorum.

Yeni yatIrIm alanı yeni ekonomi
* Yeni ekonomiye en çabuk adapte olan Anadolu gruplarından birisiniz. Bu konuda neler yapacaksınız?

Yeni ekonomi ihmal edilmemesi gereken bir alan diye düşünüyorum. Bu konuda bir takım ön çalışmalar yaptık. Neler yapılabileceğini araştırdık. Şirketlerin tedarikine yönelik bir sanal market fikri kafamızda oluştu. Şimdi bunu geliştirmeye çalışıyoruz. Her şey netleştikten sonra hayata geçirme çalışmaları başlayacak.

* 500 büyük firma sıralamasında bu yıl üç şirketiniz var. Arkası gelecek mi?

Bu yıl Erbakır, Dentaş ve Abalıoğlu Tekstil ilk 500 içine girmeyi başardı. Önümüzdeki 5-6 yıl içinde bu listeye yenilerinin eklenmesi için çalışıyoruz. Mevcut şirketler de sıralamada daha yukarılara çıkacak. Bu şirketler kendi içlerinde büyüyor. Erbakırda üretim kapasitesini 40 bin tondan 100 bin tona yükseldi.

*Anadolu sanayinin durumu nasıl?

Birbuçuk sene evveline göre çok iyi. Ama hala ciddi bir işşizlik var. 1996'da hepimiz işçi arıyorduk. Şimdi iş arayan önemli bir kesim var.

Leyla ŞEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır