


İyi haber - iyi örnek
Neydi o?
Önüne gelen konuşuyordu... Marmara Fay Hattı, herkesin ağzında sakız olmuştu.
Falcılar bile türemişti.
Şimdi önümüzde gayet net ve berrak bilimsel veriler var.
Dün Prof. Naci Görür açıkladı.
Fransız araştırma gemisiyle bizim uzmanların 7 günlük ortak çalışması, kısa ve öz biçimde ve kendi imzalarıyla kamuoyuna duyuruldu.
Fevkalade ciddi bir Basın Toplantısıydı bu.
Naci Görür Hoca, sadece kağıttaki metni okudu. Onun dışına çıkmadı.
Çıkılmasına da izin vermedi.
Kendi özel kanaatlerini bile koymadı ortaya... Ne soracaksanız, şu rapor çerçevesinde sorun dedi, işte o kadar.
*
Peki, öyle söyledi de, gazeteciler buna uydu mu?
Elbet uyanlar oldu.
Ama yine de depremin ne zaman olacağına dair tuhaf sorulara rastladık.
Naci Görür hayret etti.
Depremin tarihini takvimini önceden tahmin etmenin imkansız olduğunu hala öğrenememiş gazetecilere şaştı.
Ve meseleyi sulandırtmadan -5 Ekim'de tekrar görüşmek üzere- kalktı gitti.
Neden 5 Ekim?.. Çünkü araştırmalar sürüyor. 5 Ekim'e kadar yeni bulgular gelecek.
*
Raporun özetini tekrarlayayım.
Çarpıcı maddeler.
1- Fay Hattı, tek parça halinde kırılabilir. Depremin şiddeti 7.6 civarında olabilir.
2- Fay Hattı, iki parça halinde kırılabilir. Depremlerin şiddeti 7.0 civarında olabilir.
En önemlisi:
3- Hat, Marmara'nın derinliklerinde olduğu için, depremin sahillere yansımasını, deniz suyu büyük ölçüde göğüsleyecektir...Yani, beklediğimiz deprem, Kocaeli Depremi kadar tahribat getirmez.
Başka?
Başka bir şey yok... Şimdilik bu kadar.
Biz bu raporu, iyi haber diye tercüme ediyoruz.
Çünkü 8-8.5 gibi palavra bir şiddetten bahsetmiyor/Fay Hattının parçalı kırılacağına küçümsenmeyecek bir ihtimal olarak bakıyor. /Tahribatı, bir kıyamet biçiminde tahmin etmiyor. Yani tedbirli olursak, ucuz kurtulacağımızı ima ediyor... Ama abartmıyor. Bizi kandırmıyor. Rehavete de sevketmiyor.
Gerçekçi... Çünkü bilim bu.
.....
Tubitak Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Naci Görür'e teşekkür ederiz... Yaptığı basın toplantısındaki ciddiyet, siyasetçilerimize de örnek olur inşallah.
Çünkü siyasette de muğlak ve kaypak ifadeler değil açık ve seçik bilgiler istiyoruz.