|
|
"Piyasalar dolar manyağı oldu"
IMF Başekonomisti, euronun anlamsız seviyeye düştüğünü belirterek "Bu artık problem haline geldi. Müdahale yapmak gerek" dedi
IMF-Dünya Bankası'nın Prag'da başlayan 55'inci yarı yıl toplantısının ana gündem maddelerinden birini euro oluşturdu. IMF Başekonomisti Michael Mussa, piyasaların dolar manyağı haline geldiğini belirterek, euronun bu kadar düşüşüne bir açıklama bulunamadığını söyledi.
Toplantıların başlangıç konuşmasını yapan Mussa dünya ekonomisini değerlendirdi. Euronun ABD Doları karşısında 1.16 dolardan 1 dolara düşmesinin nedeninin izah edebileceğini, ancak 85 cente düşmesinin izahının ise çok zor olduğunu söyleyen Mussa "Daha önce dolar karşısında zayıf olan euro, sorundan ziyade bir sıkıntıydı. Fakat son zamanlarda bir problem oldu. Euronun 85 cent altına inmesi hem Avrupa, hem ABD, hem de Japonya için çok zararlı olacaktır" şeklinde konuştu.
Müdahale gerek
"Şimdi değilse ne zaman müdahale yapacağız"diyen Musa, bunu da tüm merkez bankalarının katılım ile yapılması gerektiğini belirtti.
Mussa'ya Avrupa Merkez Bankası'nın şu yanıt geldi: "Euronun müdahalesinin zamanlaması ile ilgilenecek yerde kendi işlerine baksın."
Mussa IMF'nin dünya ekonomisi tahminlerini de açıkladı. Daha önce yüzde 4.2 olarak öngörülen 2000 büyüme tahmini, yüzde 4.7'ye revize edildi. Rapora göre ekonomiler sağlıklı ancak enflasyonla mücadele için yapılan faiz artırımları sorun yaratabilecek.
Petrol endişesi
IMF'ye göre yüksek fiyatlar ekonomik büyümeyi ortalama yüzde yarım düşürecek. Bu da yüzde 4.2 olarak yapılan 2001 büyüme tahminini yüzde 3.7'ye indirecek. Mussa her 5 dolarlık artışın gelişmekte olan ülkelerdeki büyümeyi yüzde 0.4'e düşürebileceğini belirtti.
2001'de ortalama TÜFE yüzde 17.5
IMF'ye göre Türkiye'de 2000 yılı ortalama tüketici fiyatları yüzde 46.5, 2001 yılında da da yüzde 17.5 artacak. Programa göre 2000 ortalama enflasyonu yüzde 44.3 civarında. IMF, Türkiye'nin Gayri Safhi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) artış oranını da 2000'de yüzde 4.5, 2001'de de yüzde 4.8 olarak öngördü. Rapora göre Türkiye'nin cari açığı ise GSYİH'nın yüzde -3.1'i ile yüzde -2.4'si seviyesinde gerçekleşecek. IMF'nin 2000 yılı raporuna göre gelişmekte olan piyasalara para girişi ülkelere göre büyük farklılıklar kaydediyor. Rusya krizinin ardından piyasaların sakinleşmesiyle gelişmekte olan piyasalara yönelen paranın dötte üçü Asya'yı tercih etti. Bu bölge ilk çeyrekte 1999'un aynı dönemine göre iki katı yatırım çekti. IMF, ilk çeyreğin ardından Nasdaq'la başlayan sarsıntının gelişmekte olan piyasalara yönelen para miktarının hızla düştüğünü açıkladı.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|