Amerikan Temsilciler Meclisi'nin alt komisyonunda geçtiğimiz Perşembe günü ele alınan sözde Ermeni soykırımı tasarısı oturumunda, Amerikalı milletvekilleri karşısında konuşan eski Büyükelçi Gündüz Aktan SABAH'ın sorularını yanıtladı. "Amerikan demokrasisini yaratan bu kurumun üyelerinin çok daha yüksek düzeyde olduğunu sanıyordum" diyen Aktan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz meclisimize büyük haksızlık yapıyormuşuz. Düşünün 200 yıllık demokrasinin çıkardığı politikacı buysa bizimkiler inanınki büyük haksızlığa uğruyor."
Aktan, PKK ve Rum lobilerinin hazırladığı tüm tasarıların altına imza atmasıyla tanınan Alt Komite Başkanı Christopher Smith'in oturum sonrası yanına gelerek teşekkür ettiğini de dile getirdi. Aktan'ın "Tasarı komiteden geçerse, İncirlik Hava Üssü'nü kullanmayı unutun" sözlerinden sonra Smith, sinirli bir biçimde "Bizi tehdit mi ediyorsun?" diye bağırmıştı.
Konuşmasıyla milletvekillerini etkileyemeyeceğini söyleyen Aktan, "Ancak belki ellerindeki metine bazı eklemeler ve düzeltmeler yapabilirler. Amerikalı bir milletvekili, konuyla ilgili olarak 'Kızılderililer'e yaptığımızı unutmayalım' dedi. Bunu benim değil de bir Amerikalı'nın gündeme getirmesi daha iyi oldu" diye konuştu.