Türk Tarih Projesi...
Ünlü tarihçi Arnold Toynbee, "Uygarlık tarihi beş bin yıllıktır; insanlık tarihiyle ilgili bilgilerimiz ise yakın tarihle sınırlanmıştır" der.
Tarihe coğrafi anlamda bakışın zamansal derinliği hırpaladığını biliriz. Bir tarihçinin, tarihe kendi atalarına duyduğu hayranlık açısından bakmasını, global panoramayı görmesini engellediğini de biliriz.
Her ülkenin kendi hakkındaki tarih bilinci, sık sık kendine bakması ve kendini yeniden düşünmesiyle mümkündür.
Yeni Türkiye Dergisi, geçen yıl Osmanlı'nın 700. Kuruluş yıldönümü için büyük bir proje başlatmış ve zamanında başarı ile sonuçlandırmıştı.
On iki ciltlik bu projenin içeriğine zenginlik katan ilave çalışmayı da Osmanlı 701 başlığı ile bu yıl dört kalın cilt halinde yayınladı.
Bunlar öyle kolay hizmetler değildir. Bilgi ister, deney ister, emek ister, para ister, yönetimde beceri ister.
"Yeni Türkiye Dergisi" kadrosu bu işi yüz akıyla gerçekleştirmiştir.
Yeni Türkiye Dergisi'nin arkasında iki önemli ve başarılı isim vardır. Hasan Celal Güzel ve Güler Eren...
***
Yeni Türkiye Dergisi, büyük bir proje daha planlandı: Türk Projesi...
Türk Projesi, 4000 yıldır dünya tarihinde birinci derecede önemli rol oynayan Türkler'in tarihini geniş kapsamlı olarak inceleyecek.
Başlangıçtan günümüze Türk milletinin kurduğu devletlerin ve medeniyetlerin siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel, idari, hukuki yönlerini bilim tarihi açısından analitik şekilde değerlendirecek.
Özellikle Orhun Abideleri'nden önceki tarihimizle ilgili elimizde çok az bilgi bulunmakta. Gelişen teknoloji ve elde edilen yeni bilgiler çerçevesinde Türk tarihinin bu genişlikte incelenmesi ilk kez gerçekleştirilecek...
Milattan 2000 yıl önce Ural, Altay, Turan ailesinden başlamak üzere, Hunlar, Avarlar, Göktürkler, Uygurlar, Hazarlar, Karahanlılar, Gazneliler, Peçenekler, Kıpçaklar, Selçuklular, Harzemşahlar, İlhanlar, Çağataylar, Memluklular ve Osmanlılar incelenecek...
Türk İstiklal Mücadelesi, Türkiye Cumhuriyeti, Türk Demokrasisi bu tarih çalışmasının en geniş kapsamlı başlıklarını oluşturacak.
Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türk toplulukları, Türk yerleşimleri değerlendirilecek.
Bu proje Türkçe ve İngilizce olmak üzere 25 ciltlik bir çalışmayı içermekte. Yirmi cilt Türkçe ve beş büyük cilt İngilizce yayınlanacak. Projenin kapsamında dünya ve yurt çapında olan yabancı ve yerli tarihçilerimiz görev alacaklar.
Türkiye'de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde 1000 kadar tarihçi ile temas kurulmuş durumda...
***
Bugünü anlayabilmemizin emin ve gerçekçi yolu geçmişimizi bilmekle başlıyor. Bu nedenle geçmişimizin saptırılmamış gerçeğini bilmek önem taşımakta.
Kuşku yok ki tek tek bütün bilimsel disiplinler Türkiye'nin asıl gerçeğini yansıtan önemli öğeleri oluşturmakta. Ama bunların dört boyutlu bakış yöntemi ile değerlendirilebilmesi, çok kapsamlı ve sağlıklı bir tarih bilinci gerektirmekte.
Türk Projesi bu ihtiyacı karşılayacak genişlikte ve etkinlikte düşünülmüş proje olarak planlandı.
Böyle bir projenin ticari yayıncılık çerçevesinde gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Mali yönden ciddi anlamda desteklenmesi gerekmektedir.
Tanıtım Fonunun ve özel sektör temsilcilerinin bu proje için destek olmaları böyle büyük bir iddianın gerçekleşmesi için zorunlu görülmekte...
Şöyle gözlerimin önüne getiriyorum; her cildi 1500 sayfadan toplam yirmi ciltte 30.000 sayfa Türk tarihi...
Türkiye milenyumda övünülecek projeleri başlattı. Sonuçlandırılacağına da kuşkum yok.
Zira tarih bilinci olmayan toplumlarda tarih tekerrür etmeye mahkumdur.