kapat

13.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Antik English
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sigaraya diyet makyajı
Sigara üreticilerinin, zararlarının önüne geçmek yerine farklı biçimler geliştirerek makyaj yaptıkları öne sürüldü

Philip Morris firmasının "ultra slim" (çok ince) bir sigarayı piyasaya çıkarmak için hazırlık yaptığı ve sigaranın, "diet smoke" adı altında piyasaya çıkarılacağı bildirildi. "Diet smoke" adıyla çıkarılacak sigarada daha az katran bulunacağı ve çevredeki insanlara daha az zarar vereceği kaydediliyor.

Sigara firmalarını gizlice araştıran Amerikalı yetkililer, firmaların sigaraya yeni makyaj yapma kaygısı içinde olduklarını, sigaranın zararlarını önleyecek tedbirler üzerinde çalışmadıklarını saptadılar.

KATKI MADDESİ
ABD'deki patent gizliliği kanunlarına dayanarak, sigara firmalarının sigaranın kağıdında ve filtresinde bulunan katkı maddelerini açıklamadıkları ve açıklamaya zorlanamadıkları belirtiliyor. ABD'de sigara firmaları, sadece tütünün içine konulan katkı maddeleriyle ilgili açıklama yapıyorlar. Sağlık uzmanları, sigaranın içiciden çok çevresindeki insanlara 20 kat daha fazla zarar verdiğini kaydediyor.

Dört ayrı sigara imalatçısı firmanın web sitelerini tarayan ABD patent dairesi uzmanları, sigara firmalarının, sigaranın öldürücü etkisini azaltmaya dönük çalışmalardan çok, sigaranın kötü etkisini kamuflaj edici çabalara yöneldiklerini saptadı.

SEMPATİK İMAJ
Çevre içinde sigara içilmesini daha sempatik hale getirmek için, sigara firmalarının, sigaranın içine yeni katkı maddeleri koymayı denedikleri bildirildi.

BMJ Specialty Journals adlı yayında yer alan raporda, firmaların sigarayı kişilerin üzerine kokusu sinmeyecek ve dumanı gözükmeyecek bir şekle sokmaya çalıştıkları kaydedildi. R.J. Reynolds firmasının, kokusu elbiseye ve saça sinmeyecek ve genç bayanların pazarına yönelecek bir sigara çeşidi üzerinde çalıştığı belirtiliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır