kapat

13.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Antik English
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Markette taksit dönemi
Faiz düşüşüyle birlikte tüketimde de kârlar azalınca marketler sepet başına geliri artırma telaşına düştü

Faizlerdeki düşüş dayanıklı tüketimde canlanma yaratırken, temel tüketimde azalan kârlar, perakendecileri harcama artırma telaşına düşürdü. Sepet başına harcamayı artırmak için kampanyalar düzenleyen market zincirleri, faizsiz taksitli satışlara yönelirken, kişiye özel kampanyalar düzenlenmeye başladı.

Tüketici kredilerinde faizler düşünce ertelenen dayanıklı tüketim talebi canlandı. Uzun vadelerle beyaz eşya ve otomobile yönelen tüketiciler, gelirleri artmadığı için bütçelerini temel tüketimden kısarak ayarlamaya mecbur kaldı. Bu, marketlerdeki müşteri sayısını olmasa da müşteri başına yapılan harcamayı düşürdü. Öte yandan yüksek faizlerle faaliyet dışı gelirleri azalan marketler, parayı müşteriden kazanma yolunu seçti.

Mağaza kartına ilk taksitli satışı Contour başlattı. Onu Gima izledi. Bakkalların veresiye alışkanlığından sonra marketlerde de "yaz deftere" başlayınca sepet ortalamaları arttı. Migros, belli bir limitin üzerine uyguladığı kampanyayı, her gelir düzeyinden müşteriyi çekebilmek için kişiye özel kampanyaya dönüştürdü. Son olarak CarrefourSa da mağaza kartıyla 1 Ekim'e kadar yapılan her türlü alışverişe faizsiz üç eşit taksit uygulamaya başladı.

En düşük sepet ortalamasının nakit satışta olduğunu söyleyen Gima Genel Müdür Yardımcısı Ali Serhan, "Bu uygulamadan sonra Finansbank'a da ciddi bir kart başvurusu oldu. Sektörün dünyadaki kârlılık oranı yüzde 1-2'dir, Türkiye'de yüksekti. Ancak paradan para kazanma dönemi bitti. Artık bankalar gibi operasyonel çalışmak zorundayız" dedi.

KİM NE YAPIYOR?

CONTOUR
Mağaza kartı ile gıda ve temizlik dahil her türlü alışverişi vade farksız üçe bölüyor.

GİMA
Finansbank'ın Galaksi kartı ile yapılan 15 milyonun üzerindeki alışverişlere iki taksit uyguluyor.

CARREFOURSA
Akbank International MasterCard sahiplerine tüm alışverişlerde faizsiz üç taksit olanağı sunuyor.

Her bütçeye özel kampanya var. Böylece aylık harcama limiti düşük olanlar da mağazaya çekiliyor.

Esen PİŞİRİCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır