Petrolün hâlâ güçlü alternatifi yok
Toprak, su, rüzgar ve ateş enerjisi günümüzde birçok alanda kullanılıyor. Ancak yaygın olmayan bu kaynaklardan hangisinin petrolün yerini alacağı tartışma konusu
* HİDROELEKTRİK
Avantajı: Yüksek miktarda güç üretiyor. Büyük hidroelektrik santraller 300-400 megawatt üretebilecek kapasitede. Karbondioksit yaymıyor.
Dezavantajı: Başta çevreciler karşı çıkıyor. Çünkü küçük hidroelektrik santraller bile çevreye zararlı. Santral kurulabilecek potansiyel tüm alanlar kullanıldı.
Üretime bugünkü katkısı: Elektrik üretiminin yüzde 13'ü.
2010 tahmini: Yüzde 12.4.
* RÜZGAR ENERJİSİ
Avantajı: Karbondioksit yaymadığı için kendini yenileyebiliyor. Her biri 2-3 megawat gücünde makineler hemen her yerde geliştirilebiliyor.
Dezavantajı: Her yerde kullanılamıyor. Üretim rüzgarın hızına bağlı. Deniz kıyılarında ve yüksek bölgelerde etkili olarak kullanılabiliyor. Sabit bir enerji kaynağı da değil. Çirkin görünümlü ve gürültülü.
Üretime bugünkü katkısı: Yüzde 0.2
2010 tahmini: Yüzde 2.8
*GÜNEŞ ENERJİSİ
Avantajı: Karbondioksit yaymadığı için kendini yenileyebiliyor. Sadece doğrudan değil, kırılarak gelen güneş ışığını da kullanıyor. Kuzey Avrupa'dan Akdeniz'e kadar her yerde kurulabiliyor.
Dezavantajı: Maliyeti hala yüksek. Geniş ve düz bir alan gerektiriyor. Yüksek kapasiteli santraller sadece Güney Avrupa'da kurulabiliyor.
Üretime bugünkü katkısı: Yüzde 0.03
2010 tahmini: Yüzde 0.1
* PETROL PİLİ
Avantajı: Etkili. Karbondioksit yaymadan yüksek miktarda elektrik üretiyor. Arabalarda motorların yerini alabilecek bir enerji kaynağı.
Dezavantajı: Çok pahalı . Gerekli hidrojeni üretebilmesi fosil yakıtlara bağlı.
Üretime bugünkü katkısı: Yüzde 0
2010 tahmini: Yüzde 0
*BİOENERJİ
Avantajı: Bir çeşit gübre. Kanıtlanmış teknoloji. Bol kaynak. Kendini yenileyebilir ve fosil yakıtlara (petrol, kömür, doğal gaz vs.) bağlı değil. Ortaya çıkacak karbondioksit ormanlarda yok edilebilir.
Dezavantajı: Yakıldığında çevreye zararlı gazlar ve sıvı atıklar ortaya çıkıyor. Büyük santrallerde geri dönüşüm tesisleri mümkün ancak küçük tesislerin ekolojik etkileri şüpheli. Nakli ve depolama pahalı.
Üretime bugünkü katkısı: Yüzde 0.95
2010 tahmini: Yüzde 8
* KÖMÜR
Avantajı: Etkili ve ucuz. Kaynak bol.
Dezavantajı: Çevreye zararlı gazların temel üreticisi. Asit yağmurlarına yol açıyor. Nükleer tesislerin ürettiğinden daha fazla radyoaktif atık açığa çıkıyor.
Üretime bugünkü katkısı: Yüzde 31
2010 tahmini: Yüzde 25
* DOĞALGAZ
Avantajları: Zengin kaynak. Çıkan karbondioksit miktarı diğer fosil yakıtlardan çok daha az.
Dezavantajı: Rezervler kısıtlı. Büyük oranda Rusya ve Cezayir'den gelmesi politik oyunlara açık durum yaratıyor.
Üretime bugünkü katkısı: Yüzde 12
2010 tahmini: Yüzde 22
|