kapat

09.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Troy
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
banner
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'AB'ye karşı olan yok'
Başbakan Yardımcısı Yılmaz, "Türkiye'de siyasi ve sivil toplum örgütlerinin hiçbirisi AB'ye karşı değildir" dedi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, "İç Koordinasyon ve Uyum Komitesi"nin ilk toplantısında yaptığı açış konuşmasında, Türkiye'nin, AB üyeliği için tam bir toplumsal konsensüs oluştuğunu söyledi.

"Onlar ortak biz pazar, onlar Hıristiyan biz Müslüman" tartışmalarının geride kaldığını hatırlatan Yılmaz, AB üyeliğinin, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü ve cumhuriyetin temel niteliklerini tehdit etmediğini söyledi. Türkiye'nin AB üyeliği konusunda tüm siyasi kuruluşların ve sivil toplum örgütlerinin mutabakat içinde olduklarını hatırlatan Yılmaz şunları söyledi:

* Sorun yükümlülüklerde: Türkiye, AB macerasında, bugün kamuoyu desteği açısından, toplumun desteği açısından çok olumlu bir noktaya varmıştır. İşte bazı çevrelerin 'Onlar ortak, biz pazar' diğer bazı çevrelerin 'Onlar Hıristiyan, biz Müslüman' yaklaşımları artık geride kalmıştır. Bugün Türkiye'de AB üyeliğinin yararı konusunda, toplumsal konsensüs mevcuttur. Bütün siyasi kuruluşlarımızın, sivil toplum örgütlerimizin hiçbiri, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı değildir.

ENDİŞELERE KATILMIYORUM
* AB, toprak bütünlüğünü tehdit etmez: Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerine başlayabilmesi için, Kopenhag kriterlerine uyum zorunluluğu vardır. Bu konuda bazı çevreler, Türkiye'nin bu yükümlülüklerini, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü, cumhuriyetin nitelikleri olarak, Anayasa'da belirtilen özelliklerini tehlikeye atmak şeklinde endişe taşımaktadırlar. Bu endişelerin haklı olup olmadığını kamuoyu önünde tartışılmasında yarar görüyorum. Ben bu endişelere katılmadığımı ifade ettim.

*AB dışındaki Türkiye'nin vizyonu: Türkiye geçmişte bu endişeleri haklı kılacak birtakım acı tecrübeleri yaşamıştır. Ama bunların hepsinden başarı ile çıkmıştır. Şimdi Türkiye tüm dikkatini, tüm enerjisini, tüm dinamizmini geleceğe yönlendirmek zorundadır. Nasıl ki, AB dışında kalmış bir Türkiye, hükümetimizin, devletimizin vizyonunu gerçekleştiremezse, Türkiye'yi dışlamış olan bir AB de, dünyada kendi vizyonunu hiçbir zaman tam olarak yerine getiremez.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır