Borsaya alıcı gelmemesinin nedenleri arasında fiyatların çok yükseldiği, borsanın hala pahalı olduğu sayılıyor. Bu hafta dolar bazında hazırlanmış aylık grafikle geçen 10 seneye bakıyoruz. 1989 yükselişinde 0.214 seviyelerine kadar yükselen borsa, 1993 ve 1997 yükselişlerinde de 2 cent seviyelerini zorlamıştı. Zamanın büyük bir bölümü de 0.15 seviyesinin altında geçti. Geçtiğimiz dönemde de fiyatları bazen pahalı bazen ucuz bulmuştuk. İlginç bir saptama ise fiyatların yükseldiği tepelerde hep ne kadar ucuz olduğu ve düşüşlerde de hala ne kadar pahalı olduğunun konuşuluyor olmasıdır. Ocak ayında hızla artan fiyatlara gelen yoğun talep te fiyatların hala ucuz olduğunu düşündürüyordu.
Hisse senedi fiyatının ucuz veya pahalı olduğunu saptamak için geçmişteki fiyatıyla kıyaslamak belki kısa vade için bir fikir verebilir. Büyümekte olan bir pazarda şirketler de hızla büyüyeceği için gelecekteki fiyatı önem kazanmaktadır. Fiyatın gelecekte daha pahalı olacağı düşünülüyorsa bugün ucuz, gelecekte daha ucuz olacak bir hisse senedi de bugün pahalı sayılmalıdır. Hisse senedinin gelecekteki muhtemel fiyatının daha yukarıda veya daha aşağıda olacağını da trendler yardımıyla tespit etmeğe çalışıyoruz. Dolar bazındaki grafiğe bakarak uzun vadedeki yükselen kanalı tespit etmek mümkün. Orta vadede düşüşte olan endeksin geçmişteki düşüşlerine bakarak daha sonra neler olduğunu görebiliriz. Tahminimiz uzun vadeli yükselen trendin devam ettiği ve orta vadeli alçalan trendin yani ucuzluğun sonlarına geldiğimiz yönünde.
Ağustos ayını da düşüşle kapayan borsa endeksi, kriz dönemlerinde olduğu gibi 4 ay üst üste eksi getiride kaldı. Son 10 senede 5 ay arka arkaya düşüşle kapanmış bir dönem yok. Eğer Eylül ayı da düşüşle kapanacak olursa bu ilk olacak ki, buna ihtimal vermiyor ve Eylül ayının yükselişle kapanacağını tahmin ediyoruz. 14.100 seviyesinin aşılması alıcıları daha da hareketlendirecektir.