|
|
Yattığıma saysınlar
4.5 ay cezası bulunan Erbakan, hapse girmemek için yeni yol deniyor. Hoca, cezasının, 12 Eylül'de haksız yattığı 10.5 aya sayılmasını isteyecek
Bingöl'de yaptığı bir konuşmadan dolayı Türk Ceza Kanunu'nun 312'nci maddesini ihlal etmekten hakkında 4.5 aylık hapis cezası ve siyasi yasak bulunan Necmettin Erbakan, hapis yatmamak için her yolu deniyor. Kapatılan Refah Partisi'nin lideri Erbakan, son olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurup yürütmeyi durdurma talebinde bulunmuştu. Ancak bu talebi de geri çevrildi. Erbakan'ın avukatları şimdi de hukukta "mahsup" yolunu deneyecek. Yani şimdiki cezasının daha önce haksız yere yattığı bir cezaya sayılmasını isteyecek. Erbakan, 12 Eylül 1980 döneminde beraat ettiği MSP (Milli Selamet Partisi) davasından dolayı yattığı 10.5 aylık hapsi haksız yere yattığını savunarak, 4.5 aylık cezasının 10.5 aylık hapis süresinden mahsup edilmesini isteyecek.
ERTELEME TALEBİ
Erbakan'ın avukatı Yaşar Gürkan, Yargıtay'ın onama kararının kendilerine henüz tebliğ edilmediğini belirterek, kararın tebliğinden sonra öncelikle "tashih-i karar (karar düzeltme)" başvurusunda bulunacaklarını bildirdi. Yaşar Gürkan, "Erbakan Hoca 12 Eylül döneminde 11 aya yakın haksız yere hapis yattı.
Konuyu inceliyoruz. Tashih-i karar başvurusundan sonuç çıkmazsa, bu cezanın, 12 Eylül döneminde haksız yere yatılan aylardan mahsubunu isteyeceğiz" dedi. Gürkan, Erbakan'ın cezasının ertelenmesi için talepte bulunacaklarını söyledi.
Kapatılan RP'nin Genel başkan yardımcısı Şevket Kazan ile FP Kahramanmaraş Milletvekili Mustafa Kamalak ise konuyu detaylı incelemediklerini belirterek açıklama yapmadılar. Şevket Kazan, AİHM'in yürütmeyi durdurma kararına reddine "karar hukuki değil siyasidir" diyerek itiraz ettiklerini belirtti.
İTİRAZ EDİLECEK
Kazan, itirazlarının tek hakim tarafından değil heyet tarafından incelenmesini talep edeceklerini kaydetti. Mustafa Kamalak ise "AİHM 45 yıldır hürriyeti bağlayıcı cezalarda yürütmeyi durdurma cezası vermiyor. Ölüm cezaları ve sürgün için veriyor. Bizim asıl sıkıntımız burada" dedi.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|