|
|
Amerika acıdı
Depremde ağır hasar gören hizmet dışı kalan Millet Kütüphanesi'ne devlet değil Amerika yardım eli uzattı
VEFASIZLIK
Birinci derecede deprem hasarı nedeniyle hizmet dışı kalan Fatih Millet Kütüphanesi'ne 20 milyar lira gibi komik bir fon ayırdı. Oysa onarım en az 600 milyar lira gerektiriyordu. Tarihi bina içindeki eserlerle çürümeye terkedildi.
ABD'DEN İLGİ
Binadaki hasarı inceleyen İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay Amerika'daki üniversitelerle temasa geçti. ABD üniversiteleri ilgilendi; kütüphane için bir "kurtarma operasyonu" düzenlemeyi kararlaştırdı.
ÖNCE EL YAZMALARI
Miktarı şimdilik gizli tutulan maddi yardım ve teknik destekle önce tütüphanedeki paha biçilmez el yazmaları kurtarılacak. Daha sonra sıra diğer eserlere, kitaplara ve arşivlere gelecek.Amerikalı uzmanlar, etütlere başladı.
BİR YIL SÜRECEK
Millet Kütüphanesi'ndeki çalışmanın yaklaşık bir yıl sürmesi bekleniyor. Kütüphaneye yardım elinin bizim devletten değil Amerikan üniversitelerinden uzanması oldukça düşündürücü bulundu.
ŞENOL DEMİRCİ
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|