kapat

31.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Motivasyon
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşte ilk Türk hayalet gemisi
Trafik kazasında kaybettiği oğlunun projelerini hayata geçiren Dr. Ekber Onuk, Tuzla'daki tersanesinde ilk hayalet gemiye imza attı

Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın saatte 120 kilometre hıza kadar çıkabilen "Kaan Sınıfı" botları onun adını taşıyor. Adı Kaan. Soyadı Onuk. Kaan'ın ismi Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın "jesti" ile bu sınıf gemilere verilmiş. Nedeni ise bu sınıftaki botların projesini çizen Kaan'ın 4 yıl önce, Boğaz Köprüsü'nde geçirdiği trafik kazası. Kaan'dan geriye sadece projeleri kalmış.

Oğlunu trafik canavarına kurban veren babası, projelerini hayata geçirebilmek için okul arkadaşlarını etrafında toplamış. Hepsi de Kaan gibi İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nden.

İLK PROJE MRTP 15
Dr. Ekber Onuk oğlu Kaan'ın ilk projesinin MRTP 15 (Multi Role Tactical Platform) olduğunu söylüyor: "Kaan ilk önce MRTP 15'i planladı. Biz de bu yüzden onun bu projesine öncelik verdik. Şu anda Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın emrinde çalışıyorlar. Saatte 120 kilometre hıza kadar çıkabilen bu botlar Sahil Güvenliğin hareket kabiliyeti ve operasyon gücünde önemli bir yere sahip. Sahil Güvenlik de bu başarıdan dolayı bize bir jest yaparak, teslim ettiğimiz botları "Kaan Sınıfı" olarak adlandırdı.

HAYALET GEMİ KIZAKTA
Şİmdİ sıra MRTP 29 projesinde. Yani "hayalet gemi"de. Proje 2 yıl önce hayata geçirilse de ilk çıkışı 1995 yılına dayanıyor. Dr. Ekber Onuk'un oğlu Kaan Onuk, kazada ölmeden bir yıl önce, 1995'te yaptığı çalışmalar ve çizimlerle hayalet geminin ilk eskizlerini oluşturuyor. Eskizlerde gemiyi radarlara yakalanmayacak şekilde tasarlıyor. Babası da teknoloji olarak son gelişmeleri ekleyerek projeyi geliştiriyor.

Dr. Onuk devamını şöyle anlatıyor: "İsveç dünyanın ilk hayalet gemisini, Visby'yi yaptığında yer yerinden oynamıştı. Biz de Kaan'ın projesiyle onların yaptıklarının biraz daha ufağını yapmaya karar verdik. Onlar 73 metre uzunluğunda gemi yaparken biz bunu 29 metrede sınırlı tuttuk".

TUZLA'DA ÜRETİLİYOR
Tuzla'dakİ Yonca Teknik Tersanesi'nde Sahil Güvenlik için uzay teknolojisi kullanılarak üretilen "hayalet gemi" MRTP 29'un en büyük özellikleri radara yakalanmaması, dayanıklı yapısı ve saatte 84 kilometreye çıkan hızı. Sahil Güvenlik Komutanlığı 29 metre uzunluğundaki çok amaçlı bu tekneden 10 tane almak istiyor.

SIRADA 33 METRELİK GEMİ VAR
Doktor Ekber Onuk "MRTP 29'u tamamlamak üzereyiz. Bitirdiğimizde ise 33 metre uzunluğundaki MRTP 33 modeli için çalışacağız. MRTP 33'ü Sahil Güvenliğe takdim ettik. Ayrıca MRTP 33'ü yurtdışına da pazarlamayı düşünüyoruz. 22-29 Ekim'de Paris'teki Euronaval fuarına katılıp teknemizi tanıtacağız" diyor.

İŞİN SIRRI TASARIM VE MALZEMEDE
MRTP 15, 29 ve 33... Hepsinin başarısının ardında yatan neden uzay teknolojisinin kullanılması. Uzay teknolojisinin yakalanması için de kullanılan malzeme çok önemli. Bu yüzden Yonca Teknik Tersanesi hayalet gemide karbon, kevlar ve cam lifleri bulunan özel kompozit malzeme kullanıyor.

Bu malzemenin özelliği çelikten hafif, alüminyumdan sağlam ve korozyana dayanıklı olması. Hayalet gemi ya da uçakların radara yakalanmamasının başlıca özellikleri arasında yine bu özel malzeme önemli pay sahibi. Çünkü gemiler yaydıkları titreşim, bıraktıkları manyetik iz ve kızıl ötesi ışınlar yüzünden radara yakalanıyorlar. Bu malzeme manteyik iz bırakmıyor.

Hava Kuvvetleri'nin filosunda hayalet uçaklara sahip olan Amerika, Türkiye'nin hayalet gemilerine büyük ilgi gösterdi. Geçen yıl Türkiye'ye gelen Clinton'ın Boğaz turunda, güvenliği sağlayan Sahil Güvenlik botlarından birkaçı da MRTP15'lerdi.

Clinton, Yonca Teknik Tersanesi'nde hayalet özelliklere sahip gemi üretildiğini öğrenince incelenmesi için talimat vermişti. Bunun üzerine ABD Sahil Güvenlik Komutanı Oramiral James Loy İstanbul'a gelerek incelemelerde bulundu.

Öge DEMİRKAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır