kapat

29.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Barak rüzgar gibi geçti
İsrail Başbakanı'nın 7 saatlik Ankara maratonunda ağırlıklı konu Ortadoğu Barış süreci ve TSK'nın savunma sanayi ihaleleriydi. Barak, "Bize askeri ihaleleri verin, size sivil ihaleleri verelim" dedi

İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın 7 saatlik Ankara ziyaretinde gündemin ağırlıklı maddesini Ortadoğu Barış Süreci'nin yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Savunma Sanayi ihaleleri oluşturdu. Savunma ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan kalabalık bir heyet ile Ankara'ya gelen Barak görüşmelerde İsrail'in yoğun ilgi gösterdiği TSK'nın modernizasyon ihaleleri ile ilgili olarak 3 yeni öneri sundu.

SABAH'ın edindiği bilgiye göre "ihaleleri bize verin" diyen Barak "Eğer verirseniz:

* Türkiye'de üretim ve teknoloji transferi yaparız.

* Türkiye'de üretilen ürünlerin üçüncü ülkelere ihracatına izin veririz.

* Askeri ihalelere karşılık olarak biz de size sivil ihaleler veririz" dedi.

İsrail kısa vadede TSK'nın tank modernizasyonu, helikopter, havadan erken ihbar ve komuta kontrol uçağı ihaleleri ile ilgileniyor.

ARAFAT'I ŞİKAYET ETTİ
İhalelerin yanı sıra görüşmelerde Ortadoğu Barış Süreci, GAP ve Türkiye'nin İsrail'e su satışı da ele alındı. Barak'ın Barış Süreci ile ilgili olarak Filistinliler'i Türkiye'ye şikayet ettiği öğrenildi.

"Arafat, bazı konularda doğru söylemiyor" diyen Barak'ın "Biz barış istiyoruz. Bunun aksi kötü olur. Filistinliler'e söyleyin" dediği öğrenildi. Barak'ın Türkiye'nin sürece ilişkin katkılarından duyduğu memnuniyeti "Bizi en iyi anlayan siz oldunuz" sözleriyle dile getirdiği öğrenildi. İsrail'in GAP'ta da 6 sulama projesine ilgi gösterdiği kaydedildi.

SERBEST REKABET
Barak ve Ecevit heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Barak bir gazetecinin "İsrail firmaları bazı savunma sanayi ihalelerinde tercih edilmedi. Bundan dolayı rahatsız mısınız?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Türkiye'nin kararlarına saygı duyarız. Serbest rekabet söz konusu. işbirliğimizi sürdüreceğiz."

Barak Türkiye'den su satın alıp almayacaklarına ilişkin bir soru üzerine ise, "Bu konuda yetkililerimiz arasındaki görüşmeler sürüyor. Fiyat konusu önemli" dedi. Barak Ankara temasları çerçevesinde dün ayrıca Cumhurbaşkanı Sezer tarafından kabul edildi.

Sibel YEŞİLMEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır