kapat

29.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Bir çağrı

ALMANYA'da yaşayan, hem Türkçe hem Almanca eserler veren edebiyatçılarımızdan Yüksel Pazarkaya benim değerli bir dostumdur. Pazarkaya ayrıca, Köln'den yayın yapan Batı Alman Radyosu'nun (WDR), bu ülkedeki Türkler tarafından en yaygın şekilde izlenen Türkçe yayın bölümü editörlerindendir. Gurbetteki Türklerin öz kültürlerini korumaları gerektiğine inanan, bu konuda yoğun savaşım ortaya koyan Pazarkaya'nın son günlerdeki üzüntüsü, Berlinli Türkler'e uzun yıllardır hizmet veren Namık Kemal Kütüphanesi'nin "bütçe sorunları" yüzünden kapatılacak olması.

YAKLAŞIK 2.5 milyonluk Almanya Türk toplumunun bu gibi kültürel siperlerini yitirmemesi gerektiğini vurgulayan Pazarkaya, kütüphaneye İstanbul'dan yardım eli uzatılmasını bekliyor. Almanya'daki Türk toplumunun aslında kendi diyasporasının altyapısını çoktan oluşturması, her kentte Namık Kemal Kütüphanesi gibi bir kütüphane kuracak güce erişmesi gerektiğini vurgulayan Pazarkaya, bu çizginin çok gerisinde kalınmasından yakınıyor; şöyle yazıyor:

"İSTANBUL'daki Alman Lisesi gibi iki dilli Türk liseleri Almanya'da kurulmuş, giderek iki dilde eğitim veren çağdaş bir üniversite hayata geçirilmiş olmalıydı. O zaman Almanya'da sayıları 200 bini bulduğu söylenen Türk işadamlarının varlığı da daha yüce anlam kazanırdı."

ŞİMDİ öncelikli sorunun Berlin'deki Namık Kemal Kütüphanesi'nin yaşatılması olduğunun altını çizen Yüksel Pazarkaya, bu konuda Almanya'daki Türk kaynaklarından yeterli duyarlılık gelmediğine göre, desteği Türkiye'den ve özellikle İstanbul'dan beklediklerini belirtiyor. İstanbul Alman Lisesi mezunlarının harekete geçebileceklerini, bir "İstanbul-Berlin hattı" kurarak, Namık Kemal Kütüphanesi'ni kurtarabileceklerini kaydediyor. Pazarkaya, İstanbul'dan yapılacak böyle bir jestle, başta işadamları olmak üzere Almanya'daki Türk topluluğuna "öz kültürün korunması" bağlamında çok öğretici ve onu hareketsizlikten, duyarsızlıktan kurtaracak bir dersin de verilmiş olacağını vurguluyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır