kapat

29.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Yurt'tan sesler orkestrası
Parçalanmış ailelerin, hayata küsmeyen çocukları onlar. Kiminin annesi, babası yaşamıyor, kimininki sağ ama faydasız... İstanbul Bahçelievler'deki Atatürk Kız Yurdu'nda kalan kafadar kızlar, kurdukları orkestrayla umuda ritm tutuyor

Bahçelievler'deki (İstanbul) Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı Atatürk Kız Yetiştirme Yurdu'nda kalan dört genç kız; Sevcan, Ayşe, Ayşe ve İlkay... Selda Bağcan'ın kardeşi Serter Bağcan'ın yurda giderek istekli çocukların müzikle uğraşması teklifi üzerine, 6 yıl önce gruplarını kurmuşlar. Şehit aileleri için düzenlenen gecelerde, okulların mezuniyet törenlerinde, gösterilerde konserler vermişler.

Kurdukları grup ve uğraştıkları müzik sayesinde hem çevrelerini hem insanları tanıdıkları söylerken, "Kendimizi ispatladık. Çevremize daha iyimser, geleceğe daha güvenle bakıyoruz. İyiyi kötüyü ayırt edebiliyoruz" diyorlar. Grubu kurana kadar çekingenlik ve güvensizlik yaşadıklarını ama zamanla bu duyguları yendiklerini belirterek, "Çevremizdeki insanlar da bize inandı. Birşeyler yapabileceğimizi gösterdik; onlar da gördü" diye konuşuyorlar.

Bugüne kadarki emeklerinin meyvası Eylül ayında olgunlaşacak, hazırladıkları kaset piyasaya çıkacak. Henüz kapak resmini ve ismini kararlaştıramamışlar, tatlı bir heyecan içindeler. Anonim türkülerden, yepyeni parçalara kadar birçok esere yer verdikleri kaset için bir de klip çekeceklerini anlatıyorlar, gözleri parlayarak...

Kaderleri ortak
Grubu oluşturan kızlara gelince... Doğar doğmaz Kasımpaşa Çocuk Yuvası'na verilen Sevcan Gül şimdi 19 yaşında. Kendisinden başka 3 kardeşi daha bulunan Sevcan Gül 13 yaşından bu yana da Bahçelievler'deki Atatürk Kız Yetiştirme Yurdu'nda kalıyor.

Yenibosna Hazır Giyim Meslek Lisesi'ni bitiren Sevcan'ın annesi küçük yaşlarda hayatını kaybedince, babası başka bir kadınla evlenmiş. Babasıyla zaman zaman görüşen Sevcan Gül, 2 ağabeyinin de kendisi gibi yetiştirme yurtlarında büyüdüğünü söylüyor. Geleceğini ve hedeflerini müzik üzerine kuran Sevcan Gül, grupta hem solistlik yapıyor, hem de bateri çalıyor.

Grupta elektro gitar çalan ve solistlik yapan 18 yaşındaki Ayşe Ermiş'in de, annesi daha yeni ortaya çıkmış. Babasını 6 ay önce kaybeden Ayşe Ermiş, 7 yaşında Küçükyalı Çocuk Yuvası'na verilmiş. Sevcan Gül gibi 3 kardeşi bulunan Ayşe Ermiş de, 13 yaşından bu yana Bahçelievler Atatürk Kız Yetiştirme Yurdu'nda kalıyor. Bazen eve gittiğini de anlatan Ayşe Ermiş, Sevcan Gül gibi Yenibosna Hazır Giyim Meslek Lisesi'nden bu yıl mezun olmuş.

Grubun diğer üyesi olan 19 yaşındaki Ayşe Yalçın ise, elektro gitar çalıyor. Ayşe de doğar doğmaz Kasımpaşa Çocuk Yuvası'na verilmiş. Ardından da diğer akradaşları gibi 13 yaşından sonra Bahçelievler Atatürk Kız Yetiştirme Yurdu'na gönderilmiş. Bir ağabeyi de yurtlarda büyüyen Ayşe Yalçın'ın babası, Ayşe'nin annesi ölünce ikinci evliliğini yapmış. Tekirdağ'da tatil yapan grup üyesi İlkay ise, Göztepe Çocuk Yuvası'ndan Bahçelievler'deki yurda gelmiş.

Sevcan Gül, Türk Sanat Müziği'ni seviyor. Ayşe Ermiş, daha çok Sezen Aksu, Sertap Erener'i beğeniyor. Kızlar, kendi aralarında şarkılar söyleyip eğlendiklerini zaman zaman fasıl da düzenlediklerini belirtiyorlar. Sevcan'la Ayşe Ermiş, gelecek yaşamlarını da beraber devam ettireceklerini belirterek, "Biz kader arkadaşıyız. Beraber ev tutacağız. Beraber yaşamaya devam edeceğiz" diyorlar.

Ninni Bebek parçası hüzünlendiriyor

Kızların, kasetlerinde yer verdiği 'Ninni Bebek' parçası ise yaşadıkları buruk mutluluğu anlatır gibi:

Dünyanın hali bu, yaşıyor gelenler

Açmadan soluyor rengarenk çiçekler,

Allahtan dileğim var, ağlamasın bebekler

Ninni bebek, ninni bebek, uyu bebek

O 'yuva'ya nasıl girilir?
Beden, ruh ve ahlak gelişimleri veya şahsi güvenlikleri tehlikede olup anne ya da babasız, anne ve babası tarafından terk edilen çocuklar. Anne veya babası tarafından ihmal edilip fuhuş, dilencilik, alkollü içkileri veya uyuşturucu madde kullanma gibi her türlü sosyal tehlikelere karşı savunmasız bırakılan ve başıboşluğa sürüklenen çocuklar. İşte bu kategorilere giren çocuklar 2828 Sayılı Yasa gereği ilgili mahkemelerce korunma kararı alınarak bakımı, yetiştirilmesi ve topluma kazandırılmasını sağlamak amacıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun bakımına alınırlar. 1999 yılı itibariyle 97 yetiştirme yurdunda 9 bin 904 çocuğa hizmet verilmiş durumda.

25 YAŞINA KADAR SÜREBİLİR
SHÇEK tarafından 0-12 yaş grubu çocuklara çocuk yuvalarında; 13-18 yaş grubu çocuklara ise yetiştirme yurtlarında koruma ve bakım hizmeti veriliyor ve eğitimleri sağlanıyor. Reşit olan çocuklar işi yerleştiriliyor. 18 yaşını tamamlamış olan korunmaya muhtaç çocuklardan ortaöğretime devam edenlerin 20 yaşına kadar, yüksek öğrenime devam edenlerin 25 yaşına kadar korunma kararları uzatılabiliyor.

Yusuf DEMİR - Nebahat KOÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır