kapat

29.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mucize yöntemle kurtulacak
İlik kanseri tedavisi olmak için Amerika'da bulunan Türk doktor Yıldırım Seyithanoğlu'na son yıllarda hızla yayılan göbek bağı yöntemi uygulanıyor

Önceki gün doğan oğlu Ege'nin göbek bağı kanından alınan kök hücreleri nakledilecek ve Seyithanoğlu'nun bağışıklık sistemi tekrar kurulacak

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda görev yapan Doçent Doktor Yıldırım Seyithanoğlu'nun hayatını yeni doğan oğlu Ege kurtaracak. Ege'nin göbek bağı kanından alınan kök hücreleri sayesinde, ilik kanseri olan Seyithanoğlu yeniden hayata dönecek. Seyithanoğlunun ameliyatı 15 gün sonra yapılacak.

Mesleği gereği sık sık radyasyona maruz kaldığı için kemik iliği hücreleri kan üretemez hale gelen Seyithanoğlu'nun hastalığı, uygulanan tedavilerin cevap vermemesi üzerine kansere dönüştü. Vücudun reddettiği aykırı hücreler artarken kan sayımı düştü. Ve böylece bağışıklık sistemi giderek çökerek sağlıklı bir gövdeye zarar vermeyecek türden organizmalar bir süre sonra tehlike oluşturacak hale geldi.

Uygulanan ilaç tedavisi sırasında deforme hücreler vücuda alıştırılarak tekrar kan üretilmeye çalışıldı. Ancak bu tedavinin yan etkisi olarak kan değerleri bir süre sonra daha da düştü. At serumundan yapılan ATG (Anti Tumasit Globilin) ve Cyclosporin ile Anifositine uygulaması da çözüm olmadı ve hastalık kansere dönüştü.

KÖK HÜCRESİ AÇISINDAN ZENGİN
Hızla yayılan yeni bir yöntem sayesinde minik Ege'nin göbek bağı kanından alınan kök hücreleriyle Seyithanoğlu'nun bağışıklık sistemi tekrar kurulacak ve kan sayımının artması sağlanacak.

Göbek bağı kanı, doğumun ardından bebeğin göbek bağında kalan kana verilen ad... Tıpkı kemik iliği gibi, göbek bağı kanı da kök hücreleri açısından zengin olması sebebiyle, kanser gibi hastalıkların tedavisinde eşsiz bir kaynak niteliği taşıyor.

Göbek bağı kanından alınan ve organların oluşumunda büyük pay sahibi olan kök hücreleri kan hastalıklarına ve çeşitli kanser hastalıklarına karşı kullanılıyor.

GÖBEK BAĞININ ÖZELLİĞİ
Amerika'da giderek daha çok sayıda aile yeni doğan bebeklerinin göbek bağı kanını depolama yoluna gitmeye başladı. Çünkü bebeğin göbek bağı kanındaki kök hücreleri, ailesindeki insanlarla genetik açıdan uyum taşıyor. Bu yolla aileler gerekli durumlarda kullanabilecekleri uygun kök hücrelerini ellerinde hazır olarak bekletme olanağına kavuşuyor.

Göbek bağı kanı hem bebeğin hem de başkalarının başına gelebilecek felaketlerde hayat kaynağı vazifesi görüyor. Kemoterapi ya da çevresel koşulların yol açtığı zararlardan dolayı "yedek" kana ya da bağışıklık sistemine gerek duyulduğu durumlarda göbek bağı kanı kullanılıyor.

Bebeğin doğumunda depolanan hücrelerin hastaya hızla nakledilebilmesi, ayrıca kemik iliğindeki kadar kesin uygunluk gerektirmemesi bu yöntemin kanser hastaları için umut ışığı olmasına yol açtı.

Her bebeğin kök hücresi birbirinden farklıdır. Bu hücreler ailesindeki insanların kök hücreleriyle genetik olarak benzerlikler taşır. Göbek bağı kanı en temiz ve en bozulmamış kök hücrelerini barındırma özelliğine de sahiptir. Doğum anında alınarak depolanan kök hücreleri, zamanın getirdiği bozulmalardan da etkilenmez. Ancak bunu sağlayabilmek için hücreler çevresel koşulların, bakterilerin ve virüslerin zarar vermesine olanak tanımadan depolanmalıdır.

Göbek bağları donduruluyor
Yeni doğan bebeğin göbek bağındaki kanın doğumun hemen ardından alınarak, dondurulması ve depolanması, ilerde ortaya çıkabilecek hastalıklar için can kurtarıcı oluyor. Göbek bağının depolanması uygulaması 1995 yılında Arizona Üniversitesi'nden Doktor David Harris'in girişimleriyle yaygınlık kazandı. Amerika'da göbek bağı kanının depolanmasında hızla büyük mesafeler kaydedildi. Kısa süre önce, 1998'e kadar, istatistikler 4 milyon göbek bağının doğumun ardından çöpe atıldığını ortaya koydu.

MASRAFI 1200 DOLAR
Artık doğum sırasında ebeveynlerden talep edilen 1200 dolarlık bir ücret karşılığında bebeğin göbek bağı kanının saklanmasına imkan tanınıyor.

Bu işlemin bebeğe en ufak bir zararı yok. Sezaryen dahil her türlü doğumda basit, acısız ve güvenli bir şekilde alınarak depolanabiliyor. İşlem sadece birkaç dakika sürüyor. Ancak gerekli düzenlemelerin doğumdan 60 ile 90 gün öncesinden yapılması gerekir. Şu anda Amerika'da depolama işlemini yapan 25'i aşkın göbek bağı kan bankası bulunuyor. Göbek bağı dondurucu ortamlarda sonsuza kadar bozulmadan saklanabiliyor. Ebeveynlerden biri ya da kişi ihtiyaç duyduğunda çıkarılıp kullanılıyor.

"Biz atıyoruz onlar topluyor"
Amerika'da bir hazine değerinde olan ve bin 200 dolarlık bir işlemle saklanan göbek bağı Türkiye'de çöpe atılıyor. Bu konuda İstanbul Tıp Fakültesi Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı Başkanı Prof. Gündüz Gedikoğlu şunları söylüyor: "Biz göbek bağı ve plasentaları (göbek kordonu) atıyoruz. Vatandaştan da saklanması yönünde bir talep gelmiyor. Çünkü saklanması uzun ve pahalı bir süreç. Yabancılar ise gelip bizim attıklarımızı topluyorlar. Çünkü göbek bağı son dönemde ilik bankalarının yanı sıra krem ve ilaç sanayinde de kullanılmaya başlandı."

BANKALARI VAR
Prof. Gündüz Gedikoğlu, kemik iliği naklinin üç şekilde olduğunu ve bunun başarı şansının yüksek olduğunu söyledi. "Dünyada artık göbek kordunu bankaları var" diyen Gedikoğlu şöyle devam etti:

"Bir metre boyundaki göbek kordunundan toplanan kemik iliği veya ana hücreler bir hastaya verilirsee, kemik iliği nakli için yeterlidir. Bu yöntem, daha hızlı daha kolay ve ameliyathanedeki narkoz imkanlarını ortadan kaldırır. Bu bakımdan tek çocuklu lösemi vakalarında aileye bir çocuk daha yapmalarını önerebiliyoruz."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır