kapat

29.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türkiye 'kelepir hisse' ligine girdi
Forbes Dergisi portföy değerinin oldukça altında işlem gören Turkish Investment Fund'un en cazip yatırım seçeneği olduğunu belirtti

İş dünyası ve finans çevrelerinin güvenilir haftalık dergisi Forbes, son sayısında "kelepir hisse" almak isteyen yatırımcılarına Türkiye'ye bakmalarını önerdi. Forbes'da yer alan yorumda son aylarda gelişmekte olan piyasalara yatırım yapan bazı fonların net aktif değerlerin altında satıldıkları, The Turkish Investment Fund'ın da bunların başında geldiği ifade edildi.

"Kelepir Fonlar" liginde Türkiye ile birlikte Japonya, Güney Asya, Arjantin, Hindistan ve Meksika'dan da birer alternatif sunuluyor.

Forbes'a göre son üç yılda ortalama yüzde 40 kazandıran The Turkish Investment Fund, net aktif değerinin yüzde 25 altında satılıyor. Bu oran geçen yıla göre ikiye katlanmış durumda. Türkiye'nin ekonomisini ayağa kaldırmak için başlattığı programa ve atılan başarılı adımlara rağmen, fonun fiyatı yükselmiyor. Listedeki diğer fonlar da yüzde 12 ile 30 aralığında iskonto ile satılıyor.

Forbes'a göre bu cazip fiyatlara rağmen yabancıların bu fonlardan satın almamalarının temelde üç nedeni var.

UCUZ AMA RİSKLİ
Bunlardan en önemlisi yatırımcıların psikolojisi. Mart ayından sonra ABD borsalarında yaşanan tehlikeli dönem, yatırımcıları gelişmiş piyasalardan bile çıkmaya zorladı. Bu piyasalara bile bakmayan yatırımcı, gelişmekte olan piyasalara hiç girmeye cesaret edemiyor. Ayrıca 1998 yılı krizi hala pek çok yatırımcının hafızasında kazılı duruyor. Bu da potansiyel alıcı kitlesini ilk baştan azaltıyor.

PARA BÜYÜKLERE GİTTİ
Gelişmekte olan piyasalara belkide en ciddi darbe, doların değer artışından geldi. Son 1.5 yılda euro karşısında 2,16'dan 0,90'a kadar yükselebilen dolar, yıbaşından beri de diğer para birimleri karşısında yüzde 15'e yakın değer kazandı. Gelişmekte olan piyasa riski almaktansa, risksiz doları seçen yatırımcı doyurucu bir getiriye sahip oldu. Bunların sonucunda gelişmekte olan piyasalara yatırım yapan fonlar alıcısız kalıp, fiyatları cazip seviyelere düşmüş durumda.

UBS Warburg'un analistine göre bu piyasalar çok olağanüstü fırsatlar sunuyor. Forbes'a göre aralarında Harvard Universitesi de yer aldığı bazı kurumsal yatırımcılar yıl içinde bu fırsattan yararlanmak için "kelepir fonlardan" bir miktar alarak yükselişe hazırlık yaptılar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır