kapat

26.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bağışlamıyoruz!
Kayıt sırasında velilerden yüzmilyonlarca lira bağış alan bazı yöneticiler, okul binalarındaki deprem hasarını onarmak için çivi bile çakmadı; binalar bakımsızlıktan tel tel dökülüyor...

Depremde patlayan kolonlar onarılmadı. Kırılan yağmur arkları yenilenmedi. Bir badana bile yaptırılmadı. Korozyon tehlikesi çok ciddi boyutlarda. Müdür parmağını kıpırdatmıyor.

HİZMET SIFIR
KAYIT sırasında velilerden yüzmilyonlarca lira bağış istenen bazı okullarda hizmet sıfır. Bu okulların binaları dökülüyor, çürüyor. Veliler hayret ediyor; bağış paralarının nereye gittiğini merak ediyor.

HASAR VAR
ŞİŞLİ Selim Sırrı Tarcan İlköğretim Okulu bu çarpıklığın kanıtı. Yönetim kayıt yaptıran velilerden yüklü bağış istiyor; ama okul binası yeni öğretim yılına deprem hasarı ve korozyon tehdidiyle giriyor.

ÇÜRÜTÜLDÜ
UZMANLAR depremden sonra binaya kolonlar ilave edilmesini önerdi; kulak asılmadı. En ufak bir onarım yapılmadı. Çürümeye terkedilen bina korku filmlerindeki hayaletli şatolara döndü.

BADANASIZ
ONARIM ve kolon ilavesi bir yana, binanın depremde dökülen sıvalarının üzerine bir badana bile yapılmadı. Binanın demirlerini korozyon kemiriyor; yıkılma, çökme tehlikesi kapıda bekliyor.

HANGİ YÜZLE?
VELİLER okul yönetimine, "Bizden hangi hizmet karşılığında, hangi yüzle bağış istiyorsunuz?" diye soruyor, haykırıyor: "Çocuklarımızın hayatını hiçe sayan sizleri bağışlamıyoruz!"

1.5 milyar lira isteyen var
*GALATASARAY Lisesi Eğitim Vakfı velilerden 1.5 milyar lira "bağış" talep ediyor. İtiraz eden velilere "Eğitim kalitesini yüksek tutabilmek, okulun bakımını yapabilmek için bağış almaya mecburuz. Bağışı çocuğunuzun iyiliği için istiyoruz" deniliyor. Vakıf yöneticileri, "Kimseyi zorlamıyoruz; isteyen istediği bağışı yapıyor" diyor. Ama veliler, bağışın "zorunlu" tutulduğunu savunuyor.

*BEYOĞLU Anadolu Lisesi'nde "velinin ekonomik durumuna göre bağış" yöntemi uygulanıyor. Okul yöneticileri "Bağışlar olmazsa binamızın bakımını, temizliğini yapamayız. Bundan en büyük zararı öğrencilerimiz görür" diyor.

* ÜSKÜDAR Anadolu Lisesi yönetimi de bağış alındığını doğruluyor. Yöneticiler "Kimseyi mecbur tutmuyoruz, ama bağış alıyoruz. Okulumuzun düzeni açısından paraya ihtiyacımız var" diyor.

* KABATAŞ Erkek Lisesi'nde velilere verilen "kayıt için gerekli evrak listesi", 300 milyon liralık bağış talebini de içeriyor. Okul yönetimi, "bağış olmazsa temizlik ve bakım yapılamayacağını" vurguluyor.

*ANADOLU Liseleri'nden ilköğretim okullarına kadar İstanbul okullarında, "kayıt sırasında bağış" yöntemi uygulanıyor.

ŞENOL DEMİRCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır