kapat

26.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Balina'da şok isim
Balina Operasyonu'na adı karışan paravan Begüm Tekstil şirketinin yeminli mali müşavirlerinden olduğu tespit edilen 12 Eylül dönemi Maliye Bakanı Adnan Başer Kafaoğlu'nun ifadesi alınacak

BALİNA Operasyonu'na 12 Eylül döneminin Maliye Bakanı Adnan Başer Kafaoğlu'nun da adı karıştı. İzmir Mali Şube Müdürlüğü'nün sürdürdüğü operasyonda, paravan olarak kurulan Begüm Tekstil'in 3.5 trilyon liralık naylon fatura kestiği belirlendi. Soruşturmayı derinleştiren Mali Polis, Begüm Tekstil'in sahibinin Karşıyaka'da kahvehane işleten Selim Ceyhan olduğunu belirledi. Begüm Tekstil'in gizli sahibinin Türkiye'de hayali ihracat ve naylon fatura kralı olarak bilinen Abdurrahman Yakupreisoğlu olduğu ve Ceyhan'ın kağıt üzerinde firma sahibi görüldüğü ortaya çıktı.

Hayali ihracat ve naylon fatura kesmekten çok sayıda sabıkası bulunan Yakupreisoğlu'nun yönettiği Begüm Tekstil'in naylon faturalarını onaylayan yeminli mali müşavirleri araştıran polis, karşılaştığı ismi görünce şaşkınlık geçirdi. Begüm Tekstil'in yeminli mali müşavirlerinin daha önce gözaltına alınan Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu eski üyesi Kemal Altay ile 12 Eylül döneminin Maliye Bakanı Adnan Başer Kafaoğlu olduğu ortaya çıktı.

FATURALARA ONAY
Merkezi İstanbul'da gösterilen paravan firmanın kestiği 3.5 trilyon liralık naylon faturayı Kafaoğlu ile Altay'ın onayladıkları ve Yakupreisoğlu'nun vergi iadelerini aldığı belirlendi. Bu gelişmenin ardından İzmir DGM Başsavcı Vekili Cevdet Ulu, Kafaoğlu'nun ifadesinin alınacağını bildirdi. Başka şirketlerin naylon faturalarını da onayladığı için gözaltına alınan Altay tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Yakupreisoğlu'nun birkaç yıl önce ilanlarla şirketine mali müşavir aradığı, bu ilanlara cevap veren Prof. Dr. Peyami Safa Çarıkçıoğlu adlı yeminli mali müşavirin farkında olmadan paravan şirketlerden kesilen naylon faturaları onayladığı da öğrenildi. Yakupreisoğlu'nun ayrıca, "Balina Operasyonu"nda adı geçen bazı paravan şirketlerin sahibi olan Hüseyin Beşikçi ile hemşeri olduğu ve birlikte hayali ihracat işleri yaptıkları da kaydedildi.

NİYAZİOĞLU'NA DUŞAKABİN
Bu arada, gözaltına alındıktan sonra kalp krizi geçirerek Yeşilyurt Atatürk Devlet Hastanesi'nde tedavi altında bulunan balina sanıklarından işadamı Mehmet Niyazoğlu'nun odasının yanına duşakabin yaptırdığı öğrenildi.

DYP'nin ağır toplarından eski Bakan Köksal Toptan başta olmak üzere çok sayıda bürokrat, hakim, maliyeci ve gümrükçünün adının karıştığı Balina Operasyonu'nda, bugüne kadar gözaltına alınan 38 sanıktan 19'u tutuklandı.

Arif YAKICI


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır