kapat

26.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Babalar bayan savcıya emanet
Urfi Çetinkaya'nın tutuklu bulunduğu Nevşehir Kapalı Cezaevi bir bayan başsavcıya, Işık Keskin Özbay'a emanetTürkiye'nin ilk bayan başsavcısının sorumluluğundaki cezaevinde Sedat ve Vedat Şahin ile Halil Havar da var. Başsavcı Özbay, "Kimseye ayrıcalık yapmam. Oda sisteminde hangi lüks varsa Çetinkaya aynısına sahip" diyor

Uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Urfi Çetinkaya ve iki adamı "Matador Operasyonu''yla yakalandıktan sonra daha önce de birçok ünlünün kaldığı Nevşehir E Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Cezaevinin diğer ünlü konukları ise Hollanda'da kaldığı cezaevinden helikopterle kaçarak, "müthiş Türk" ünvanıyla anılmaya başlayan Halil Havar, oğlu Atilla Havar, Sedat ve Vedat Şahin kardeşler.

500 kişilik cezaevinin sorumlusu ise Türkiye'nin ilk bayan Başsavcısı Işık Keskin Özbay. Bayan Başsavcı, sağ kolu Cemal Nayır ve adamlarından Şahin Tekman ile aynı odada kalan Urfi Çetinkaya ile Halil Havar'a hiçbir ayrımcılık yapılmadığını söyledi.

MAHKUM MAHKUMDUR
Başsavcı Özbay, 3'er kişilik odaları, halıfleksle döşenen, televizyon ve buzdolabı gibi eşyalarla donatılan ünlü mahkumların, oda sisteminde kalan diğer mahkumlarla aynı lükse sahip olduklarını söyledi. Başsavcı Özbay, "Cezaevinde mahkum mahkumdur. Bizim için birinin diğerinden hiç bir farkı yoktur. Hepsi cezaevinin sağladığı olanaklardan eşit ölçüde yararlanır" dedi.

Yaklaşık 1 yıl önce Antalya'dan Nevşehir'e atanan Özbay, cezaevi yönetmeliğinin bütün mahkumlara eşit uygulandığını belirterek, "Cezaevimiz henüz tamamen oda sistemine geçmedi. Oda sistemindeki mahkumlar hangi lükse sahipse Çetinkaya ve Havar da aynısına sahiptir" diye konuştu.

HEMŞİRE TUTACAK DEĞİLİZ
Urfi Çetinkaya'nın sağlık problemlerinin bulunduğunu söyleyen Özbay, "Bu nedenle yanında kalan diğer iki mahkum ona yardımcı oluyor. Bunun dışında ciddi bir sağlık sorunu olursa cezaevi doktorumuz her an yardıma hazır. Bunun dışında kendisine özel hemşire tutacak değiliz" dedi.

Türkiye'nin en sıkı korunan cezaevlerinden olan Nevşehir Cezaevi'nde, daha önce de ünlü sanatçı Seda Sayan'ın kardeşi Selahattin Gülaçar yatmıştı. Gülaçar cezaevinden 3 ay önce tahliye edildi. Cezaevinde yatan İbrahim Cici de 3 ay önce Eskişehir Cezaevi'ne gönderildi.

HALİL HAVAR
Uyuşturucu kaçakçılığından yattığı Hollanda'nın Leeuwerden Cezaevi'nden 18 Şubat 1991'de helikopterle kaçınca adı, "Müthiş Türk"e çıkan Halil Havar, iki yıl boyunca izini kaybettirdi. Savcı Giovanni Falocne'yi öldüren İtalyan mafyasının alacağını tahsil etmek için cezaevinden kaçırılan Havar, Kırmızı Bülten'le aranmaya başlandı. 1992'de savcılıkça serbest bırakılınca ortadan kayboldu.

Havar'ın adı, 1993'te Lucky-S ve Kısmetim-1 gemisinde ele geçirilen uyuşturucunun sahiplerinden biri olduğu yolundaki iddialarla tekrar gündeme geldi. Hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkartıldı. Havar, 7 Ocak 1994'te Yeşilköy'de bir evde yakalandı ve 1995'te sona eren duruşmada 30 yıl ve 1 trilyon 94 milyar 968 milyon 425 bin lira para cezasına çarptırıldı.

SEDAT ŞAHİN
Sedat Şahin, yeraltı dünyasında "Bafralı" olarak tanınıyor. Kurduğu çete, İstanbul ve Samsun'daki faaliyetleriyle biliniyor. Silahlı teşekkül oluşturarak adam öldürme, yaralama, fidye isteme eylemleri var. 2 yıl önce doğum yapan eşini ziyarete giderken üzerinde sahte İtalyan pasaportuyla Almanya'da yakalandı.

Öldürme, soygun ve haraç alma gibi olayları kapsayan 3 ayrı suçtan dolayı aranan ve hakkında kesinleşen 6 yıl 11 ay hapis cezası bulunan Şahin, 11 Nisan 2000 tarihinde İstanbul DGM tarafından "cürüm işlemek amacıyla silahlı teşekkül oluşturmak" suçundan hakkında verilen gıyabi tutuklama cezası vicahiye çevrilerek Nevşehir Cezaevi'ne gönderildi.

Hüseyin Temurtaş ve oğlu Ramazan Temurtaş ile Mehmet Nafi Çapan'ın öldürülmesi olayında azmettirmekten cezaevinde yatmış ve 1997'de tahliye olmuştu.

Çetesinin üyesi kardeşi Vedat Şahin de aynı cezaevinde.

URFİ ÇETİNKAYA
Türkiye bağlantılı uluslararası uyuşturucu trafiğinin en etkili, en aktif isimlerinden biriydi. İstanbul'da tombalacılık yaparken, uyuşturucu kaçakçılığının önemli isimlerinden biri haline geldi. 12 yıl önce polisin "dur" ihtarına uymaması sonucu

açılan ateş sırasında kötürüm kaldı.

Afganistan ve Pakistan'dan gelen uyuşturucuyu

İspanya ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa'ya kaçıran

Urfi Çetinkaya, defalarca yurtiçi ve yurtdışında yakalandı ancak serbest bırakıldı. Çetinkaya, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Merkez Narkotik Şube Müdürlüğü, İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü ve İstanbul Organize

Suçlar ve Silah Kaçakçılık Şube Müdürlüğü'nün düzenlediği Matador operasyonu ile yakalandı.

Recep BULUT - Oruç BİLEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır