kapat

26.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tarih köstebekleri iş başında
Tarihi değerlere sahip çıkma bilincinin gelişmesi 2000 yılında arkeolojik kazıları patlattı. Yıl başından beri 86 yerde kazı yapıldı

BELKIS Harabeleri'nin sular altında kalma tehdidinin ardından 2000 yılı, arkeolojik anlamda tam bir 'geçmişe sahip çıkma' yılı oldu. Bu yıl İzmir'den Van'a Türkiye'nin dört bir yanında 33'ü yabancı 53'ü yerli olmak üzere tam 86 yerde arkeolojik kazı gerçekleştirildi. Klasik, Helenistik ve Roma dönemine ait kazılar Akdeniz ve Ege'de yoğunluk kazanırken; Taş Devri'ne ait kazılar ise Güneydoğu ve İç Anadolu'da gerçekleştiriliyor.

Türkiye'nin coğrafi konumu gereği kıtaların birleşme noktası olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya Anabilimdalı Başkanı Prof. Mehmet Özdoğan, Türkiye'de her döneme ait arkeolojik kazının yapıldığını söylüyor.

TARİH YAZILACAK
Daha önce organize bir toplumun Tunç devrinde ortaya çıktığının kabul gördüğünü belirten Özdoğan, yapılan arkeolojik kazılarla M.Ö. 8500'li yıllarda ilk tarım topluluklarında da bu tür niteliklerin görüldüğünü söylüyor. Prof. Özdoğan, şöyle dedi: "Ülkemizde yerin altından çıkarılan her bulgu sadece Anadolu'yu değil; Kafkasya'yı, Güneydoğu Avrupa'yı, Yakındoğu'yu ilgilendiriyor. 1970'lerde 16-17 olan kazı sayısının bugün 86'ya ulaşması sevindiricidir ama Türkiye'nin tarinsel zenginliğini düşündüğünüz zaman inanın bu rakam bile çok yeterli değildir."

2000 yılında Türk ekiplerin kazıları
Aziz Nikolaos (Antalya-Kale), Alanya Kalesi, Karain (Antalya), Perge (Antalya), Arykanda (Antalya-Finike), Side Tiyatrosu, Bademağacı (Antalya), Hacı Musalar (Antalya), Patara (Antalya-Kaş), Magnesia (Aydın-Germencik), Nysa (Aydın-Sultanhisar), Daskyleıon (Balıkesir-Bandırma), Çini Fırınları (Bursa-İznik), İznik Roma Tiyatrosu, Paşalar (Bursa-M.Kemal Paşa), Gülpınar (Çanakkale-Ayvacık), Assos (Çanakkala-Behramkale), Yeni Bademli Höyük ( Çanakkale-Gökçeada), Alacahöyük (Çorum-Alaca), Ortaköy (Çorum-Ortaköy), Enez (Edirne), Şarhöyük (Eskişehir), Küllüoba Höyük (Eskişehir-Seyitgazi), Üç Agizli Magarasi (Hatay-Samandağ), Kelenderis (İçel-Aydıncık), Nagidos (İçel-Bozyazı), Phokaıa (İzmir-Foça), Bayraklı ( (İzmir), Klazomenaı (İzmir-Urla), Limantepe (İzmir-Urla), Panaztepe (İzmir-Menemen), Metropolis (İzmir-Torbalı), Ani (Kars), Kültepe (Kayseri), Kırklareli Höyük, Kubad-Abad (Konya-Beyşehir), Knidos (Muğla-Datça), Burgaz (Muğla-Datça), Kaunos (Muğla-Köyceğiz), Beçin (Muğla-Milas), Stratonikeia (Muğla-Yatağan), Lagina (Muğla-Yatağan), İkiztepe (Samsun-Bafra), Harran (Şanlıurfa-Akçakale), Ayanis Kalesi (Van), Darphane (Aksaray), Acemköy (Aksaray), Aşıklı Höyük (Aksaray), Oylumhöyük, Karatepe (Adana), Yumuktepe (İçel).

Alper URUŞ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır