kapat

26.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Lale soldu!
Onbeş yıldır üzerinde 'lale' simgesini taşıyan uçaklarıyla hizmet veren İstanbul Havayolları, önceki gece uçuşlarını durdurdu

TÜRK Sivil Havacılığı'na 15 yıldır hizmet veren Türkiye'nin en büyük özel havayolu şirketi İstanbul Havayolları (İHY), önceki gece Berlin-İstanbul arasında gerçekleştirdiği son uçuşla faaliyetlerini durdurdu. Şirketin son uçuşunu gerçekleştiren Boeing-737-400 tipi yolcu uçağı, saat 20.05'de Atatürk Havalimanı'na indi. 31 yolcuyla İstanbul'a gelen İHY'nin 2 pilot ve 4 hostesten oluşan mürettebatı, uçuşların durdurulması kararını havaalanına indiklerinde öğrendi.

HOSTESLERİN GÖZYAŞI
Şirketin son dönemde içinde bulunduğu mali krizi yakından bildiklerini, ancak son ana kadar işlerin düzeleceği umudunu taşıdıklarını belirten Kaptan Pilot Mustafa Esatçıoğlu, böyle güzel bir şirketin bu hale gelmesine çok üzüldüğünü söyledi.

Kararı öğrenen ve daha sonra birbirlerine sarılarak ağlamaya başlayan hosteslerden kabin amiri Nilgün Uyan da, "Sabah bize uçuşların durdurulabileceğine ilişkin bir bilgi verilmişti. Ancak biz yine de inanmıyorduk. Beynimiz bu gerçeği kabulleniyor, ama kalbimiz öyle demiyor" diye konuştu.

YOLCULAR ORTADA KALDI
İçinde bulunduğu mali krizi aşamayan, çalışanlarının maaşlarını ödeyemeyen ve filosundaki uçak sayısı 2'ye inen İHY'nin faaliyetini durdurduğundan habersiz pek çok biletli yolcu da havaalanlarında mağdur oldu. Gün boyu kapalı olan bilet satış ofisinin önünde bekleyen Berlin, Münih, Amsterdam ve Köln yolcuları paralarının bittiğini ve aç susuz beklemek zorunda kaldıklarını söylediler.

Avrupa'da yaşayan gurbetçiler, işlerinden ve okullarından da olduklarını belirterek bu duruma bir çözüm sağlanması gerektiğini ifade ettiler.

İHY'NİN UMUDU DEVLET YARDIMI
130 milyon dolara yakın borcu olduğu söylenen ve 4 bine yakın yolcu taşıması gereken İstanbul Havayolları'nın umudu Ankara. İHY Genel Müdürü Safi Ergin, Türkiye havacılık sektöründeki tekelleri kırmış bir şirketin sahipsiz bırakılmaması gerektiğini belirterek, "Geçen yıl THY 170 milyon dolar zarar açıkladı. Devlet bu zararı karşılıyorken, bunun yarısı kadar desteği özel havayolları haketmiyor mu?" dedi.

"15 yıldır 2 bini aşkın çalışanıyla, yılda 2,5 milyon yolcuya hizmet veren İHY, son 18 aydır yaşanan depremler, petrol fiyatlarındaki artış, dolar-mark paritesi farkı, PKK ve çeşitli sorunlar nedeniyle darboğaz içine girdi" diyen Ergin, şirket bünyesindeki çalışmalardan sonra, uçuş faaliyetlerine ne zaman başlanacağının açıklanacağını bildirdi.

Gökhan ARTANĞMürsel ACAYĞAli UZUN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır