kapat

26.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Leyla diğerlerine örnek oluyor
Mendilci kız Leyla olayına devlet eli uzandı. Bundan böyle çocuklarının sokaklarda çalışmasına göz yuman aileler hakkında, 3 yıl hapis istemiyle dava açılacak. Gerekirse çocuklar ailelerden alınabilecek

Mendil sattığı Beylikdüzü Mc Donald's'da buzdolabına konan Leyla Alkış'ı artık herkes tanıyor. Ailesinin, "geçim sıkıntısı" gerekçesiyle sokaklarda mendil satmasına göz yumduğu küçük Leyla'ya devlet yardım elini uzattı.

İstanbul Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan bir rapor sonucunda Alkış ailesinin iddia edildiği gibi hiç de "kötü" durumda olmadığı kanıtlandı. Bunun üzerine Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Hukuk Müşavirliği baba Ziya Alkış ve anne Emine Alkış hakkında, 3 yıla kadar hapis cezasını öngören TCK'nın 477, 478 ve 526. maddeleri gereği, İstanbul Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Açılacak dava sonunda devlet küçük Leyla'yı ailesinden alabilecek.

YA DİĞER LEYLA'LAR?
Leyla, "sokakta çalışan" diğer çocuklara da örnek teşkil edecek. Alkış ailesi gibi çocuklarını çalıştıran başka aileler hakkında da dava açılabilecek. Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, geçim sıkıntısı çeken ailelerin çocuklarının eğitimleriyle ilgilenirken, ailelerine ise para yardımında bulunacak.

Diğer taraftan İstanbul Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, 10 yaşındaki Leyla Alkış'ın babası Ziya Alkış hazırladığı raporu Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na gönderdi. Bahçelievler Huzurevi Müdür Yardımcısı Taner Arda'nın imzasını taşıyan 3 sayfalık rapor "gizli" ibaresini taşıyor.

Yaklaşık 10 yıl önce Bitlis'ten İstanbul'a göç eden Ziya Alkış'ın 12 yıl Merter'de tekstil işçisi olarak çalıştığı, daha sonra işinden ayrıldığı, 2 ay öncesine kadar da Kıraçköy'de minibüs değnekçiliği yaptığı belirtildi. Ayrıca Ziya Alkış'ın Kıraçköy'de üç ortaklı bir markete sahip olduğu, Esenyurt'ta da kendisine ait 4 katlı "dayalı döşeli" bir binada oturduğu vurgulandı.

ANNE İTİRAF ETTİ
Ziya Alkış'ın "iş göremez raporu" da fos çıktı. Alkışlar'ın evine giden Sosyal Hizmet görevlisi Taner Arda'nın soruları üzerine kaldıkları evin ve kocasının işlettiği marketin kendilerine ait olmadığını iddia eden, Leyla'nın annesi Emine Alkış, kocasının iş görmez raporunu gösteremeyince böyle bir raporun olmadığını itiraf etti. Bu arada Alkış Ailesi'nin çocuklarından 11 yaşındaki Caner, kaldıkları evin kendilerine ait olduğunu söyleyince ve 7 yaşındaki Zeynep de Kıraçköy'deki marketin babalarına ait olduğunu ağzından kaçırınca anneleri tarafından feci şekilde dövüldü.

GEMİCİ'DEN AÇIKLAMA
"Geçim zorluğu" çektiğini söyleyen aile bireyleri biriktirdikleri paralarla bugünkü değeri 30 milyar lira olan bir apartman yaptırmış. Yanındaki arsayı da satın almış. Devlet Bakanı Hasan Gemici de konuyla ilgili yaptığı açıklamada Leyla'nın başına gelenlerin kabul edilemez olduğunu söyledi ve ekledi "Sokak çocuklarımızı bu bataktan kurtarmak yalnızca devletin yükümlülüğünde olmamalıdır. Belediyeler ve diğer sivil toplum örgütlerinin bu konuya daha hassasiyet göstermesi gerekir."

LEYLA KONTROLDEN GEÇTİ
Öte yandan küçük Leyla, dün Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne götürülerek kontrolden geçirildi. Muayene sırasında resim çizmesi istenen Leyla, elinde çiçek taşıyan bir kız çocuğu çizdi. Doktorlar uykusuzluk sorunu yaşayan Leyla Alkış'a ilaç verirken, "Yaşadığı korku bir travmaydı. Şimdi gördüğü yoğun ilgi de bir travma. Atlatması zor" diye konuştu.

TCK NE DİYOR?
TCK'nın 477. maddesi "Ailenin terbiye hakkını veya itaat ettirmek yetkisini suistimal ederek, çocuğun sağlığını tehlikeye maruz bırakmak", 478. maddesi "aile ile birlikte yaşayan 12 yaşından küçük çocuğa fena muamele" eylemlerini düzenliyor. TCK'nın 526. maddesi de, valiliklerin kamu düzeninin sağlanması için çıkardıkları tebliğlere uymayanların cezalandırılmasını öngörüyor. İstanbul Valiliği de, çocukların sokakta çalıştırılmasını engellemek amacıyla geçtiğimiz günlerde bir tebliğ yayınlamıştı.

Seyhan SEVİNÇ Ğ Neslihan KESKİN- Zuzal ERGÜZEL (SHA)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır