kapat

26.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
1.9 katrilyonun devir teslimi
23 Ağustos itfası piyasaya değil, Merkez Bankası'na gitti. Merkez'in verdiği borcu 3 milyar dolar azaltması paranın dengesini bozdu

Haftalardır beklenen 4.2 katrilyonluk 23 Ağustos itfası, Hazine'nin TL ve döviz mevduatında biriktirdiği paraların büyük çoğunluğunu götürürken, bankaların da Merkez Bankası'ndan aldığı borcu azalttı. Merkez Bankası bilançosunun 22 ve 23 Ağustos tarihlerine bakıldığında iki gün arasındaki fark net olarak şu tabloyu çiziyor:

* Hazine mevduatı 1.9 katrilyon düştü.

* Bankaların Merkez Bankası'ndan aldığı borç tutarı 1.9 katrilyon lira azaldı.

* Bunlara karşılık Merkez Bankası'nın döviz pozisyonu 1.2 milyar dolar, TL bazında yaklaşık 800 trilyon artarak uzun süreden sonra ilk kez 8 milyar doların üzerine çıktı.

* Bu trafikte piyasadaki likiditeyi gösteren rezerv para 173 trilyon azaldı. Repo faizinin yüzde 40'a tırmanmasına destek oldu.

* Hazine'nin piyasada bıraktığı parayı Merkez Bankası'nın geri çekmesi sonucunda net iç varlıklar dengesi hedefe uygun olarak eksi 1.2 katrilyon civarında kaldı.

Sonuç olarak Hazine'nin itfasından geri kalan 1.9 katrilyonun piyasaya değil, Merkez Bankası'na geçtiği görülüyor. Detaylara bakılırsa durum şöyle:

Hazine, piyasaya ödediği 1.9 katrilyonun 1 katrilyonunu döviz mevduatındaki kaynaktan ödedi. 1.6 milyar doları aşkın paranın 1 milyar doları euro ve dolar cinsi tahvil ihraçlarından, gerisi de POAŞ'tan geldi.

Hazine itfa günü 1.6 milyar doları Merkez Bankası'na sattı. Aynı gün piyasadan sadece 300 milyon dolar civarında döviz talebi gelince, Merkez Bankası'nın pozisyonu 1.2 milyar dolardan fazla arttı. TL mevduatından da 900 trilyon lira ödeme yapan Hazine'nin bakiyesi de 1.1 katrilyondan 200 trilyona geriledi.

Merkez Bankası'nın mali sisteme verdiği borcu gösteren API'de ise keskin düşüş var. 22 Ağustos'ta 3.8 katrilyon olan tutar, 23 Ağustos'ta 1.9 katrilyona indi. 22 Ağustos'taki bakiye rekor sayılabilir. 23 Ağustos'ta 3 milyar dolara düşen rakam ise 19 Temmuz'dan beri görülen en düşük seviye. APİ, Hazine'nin 23 Ağustos itfası için para biriktirmeye başladığı bu tarihten itibaren yükselmeye başlamıştı.

Merkez Bankası APİ'den verdiği 3 milyar dolarlık toplu parayı geri çekmesi, piyasadaki para miktarını değiştirmedi. Ancak dengesini bozdu. İtfası olan ve Merkez Bankası'dan borç alan bankalar arasındaki dengesizlik kısa vadeli faizlerin yüzde 50'lere kadar çıkmasına neden oldu.

Piyasada bırakılan 1.9 katrilyon lira parayı itfadan sonra değil, önce bollaştırdı.

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır