kapat

26.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Canlanma umudu az
Sanayici canlanma beklentilerini 2001'e erteledi. Programı başarılı bulan ve son 7 ayı değerlendiren işadamları "İlk kez ekonomi siyasetin önüne geçti" dediler

Sanayici yılın ikinci yarısındaki canlanma umudunu yitirdi. Yılın ilk yarısında yaptığımız anketlerde, piyasaların yılın ikinci yarısında canlanacağına dair görüş bildiren sanayici, beklentilerini 2001'e ertelemiş görünüyor.

İşadamları, hükümetin uyguladığı enflasyonu düşürme politikasıyla bağlantılı olarak, yılın ikinci yarısındaki hareketlenmenin tatmin edici boyutlarda olmayacağını belirttiler. Piyasalarda mevsimsel olarak küçük dalgalanmalar yaşanabileceği tahmininde bulunan özel sektör temsilcileri, bunun programın kaçınılmaz bir sonucu olduğu görüşünde. Düşük enflasyonlu ortam için hazırlıkları büyük ölçüde tamamladıklarının ifade eden sanayiciler, bu yönde kendilerine yapılan eleştirilerin de haksız olduğunu vurguladılar. "Haksız yere suçlanıyoruz. Alacağımız yükün farkındayız" diyen iş adamları, gerek kaynak kullanımında gerekse fiyatlandırmalarda, enflasyonsuz ortama göre hareket etmeye hazır olduklarını belirttiler.

ÖLÇÜLÜ BAŞARI
Yılın ilk yedi aylık dönemini ölçülü bir başarı olarak değerlendiren sanayiciler, Türkiye'nin kabuk değiştirmeye başladığını ve ekonominin nihayet siyasetin birkaç adım ilerisine geçtiğini, ancak cumhurbaşkanlığı seçimi, Yüce Divan ve KHK sorununun bu başarıyı gölgelediğini ifade ettiler. Sanayicinin yılsonu enflasyon tahmininde ise bir değişiklik olmadı. Daha önce yılsonu enflasyonu için yüzde 30-40 aralığı tahmininde bulunan sanayiciler, Temmuz enflasyon oranının yüksek çıkması ile birlikte başlayan 'enflasyon düşmüyor mu?' endişesinden uzak olduklarını belirttiler. Ancak çoğu sanayici, Eylül ayı için bir enflasyon tahmini yapmaktan kaçınarak tahminlerin yanıltıcı olduğunu ifade ettiler.

SORUN SİYASET
Türkiye'nin enflasyondan sonraki en önemli sorununu siyasi istikrar olarak değerlendiren sanayici diğer sorunları da, işsizlik, hayat şartlarının zorluğu, gelir dağılımı dengesizliği, kaynak ve altyapı yetersizliği, kamu maliyesi ve bankacılık sistemi ile siyasi reformlar olarak belirlediler.

Önümüzdeki 4 aylık sürenin 2001 yılının nasıl geçeceğini belirleyeceğini ifade eden işadamları, bu sürenin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Hükümetin bazı konularda alacağı ek önlemlerin 2001 yılındaki gidişatı olumlu etkileyeceğini savunan sanayiciler, görüşlerini şöyle açıkladılar:

"Biz asli görevimizi biliyoruz. Bize köstek olmasınlar. Biz enflasyonu azdırıcı önlem değil, piyasaları düzenleyici önlem istiyoruz. Türkiye yeni bir ekonomik yapının içine giriyor. Ciddi bir kabuk değişikliği var. Bu değişimin zorluğunun farkındayız. İmalat sanayi hala üretime ve kendine inanıyor. Yaşanan yüksek enflasyon ortamının neyi tahrip ettiğini 30 yıldır iyi biliyoruz."

Nur ÖZTÜRK İLK-Leyla ŞEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır