kapat

26.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İlk durak İstanbul
Ortadoğu'dan Avrupa'ya uzanan kaçak insan ticaretinin ilk durağı İstanbul. Kaçaklar burada her fedakarlığa katlanıyor

ÇOĞUNLUĞU üçüncü dünya diye anılan ülkelerden kaçak yollarla gelen göçmenlerin çıktıkları umut yolculuğunda ilk durak İstanbul oluyor. İstanbul'da bir kaç ay, ya da bir yıl kalan göçmenler uygun fırsatı bulunca yine kaçak yollardan Yunanistan ya da İtalya'ya geçiyor. Zaten kaçak yollarla Türkiye'ye gelen yaşları 25 ile 35 arası değişen bu erkeklerin tek bir hayali var: Avrupa'ya gidebilmek.

Bu büyük kaçışı organize eden kişiler var. Kuzey Irak'lı bir göçmen, 'Kaçakçı' ya da 'Reis' olarak bilinen bir kişinin 1000, 1500 dolar karşılığında isteyenleri gemide kaçak olarak Yunanistan'a götürdüğünü söylüyor. Bu fiyat bazen 5000 dolara kadar çıkabiliyor. Söz konusu kişinin, İstanbul'dan kalkan her gemiye kaçak olarak dört kişiyi bindirdiği konuşulanlar arasında. Bir Emniyet yetkilisi İstanbul'da yakalanan kaçakların bu işi meslek edinmiş bazı kişiler tarafından 2000 dolar kadar dolandırıldığını belirtiyor. Göçmenlerin bazıları bu parayı İstanbul'da kazanmaya çalışırken, bir bölümü de ya gelirken yanında getiriyor, ya da ülkesinde bulunan akrabalarından yardım alıyor.

UZMANLAŞIYORLAR
Ancak kaçak yolculuğun organizasyonu sadece bir kaç kişi ile sınırlı değil. Türkiye'de yeni gelenlere oranla daha uzun zamandır yaşayan göçmenler de, bir kaç aydır İstanbul'da bulunan soydaşlarının istedikleri ülkelere ulaşmalarında yardımcı oluyorlar.

Göçmenler için iki alternatif söz konusu: Kara yolu ile sınırdan Yunanistan'a geçmek, ya da bir yolunu bulup Yunanistan'a giden gemilere binmek. Ancak sınırda kontroller çok sıkı olduğu için göçmenler daha çok paraya mal olsa da deniz yolunu daha avantajlı buluyorlar.

KAÇAKLARIN DENEMEDİKLERİ YOL KALMAMIŞ

40 kilometre yol yürümüş
İRANLI Murat Abdülvahit amacı Danimarka'da yaşayan kardeşinin yanına gitmek. Murat, İran'ın Maku kentinden Doğu Beyazıt'a gece sınırdan geçerek gelmiş. Bu ölümüne yolculuk için zifiri karanlıkta yaklaşık 40 kilometre yürüyen Murat'ın yolculuğu 4 gün sürmüş.

Para biriktirip yola çıkacak
DİĞER bir İranlı ise Ahmet Abdullahzade. Üç aydır İstanbul'da bulunan Ahmet fayans ustası. 5 ile 7 milyon lira arası değişen ücretlerle mal yüklemek, temizlik, ev taşımak ve inşaat alanlarında çalışan Abdullahzade, gerekli parayı biriktirdiği zaman gemi ile Yunanistan'a gideceğini söylüyor.

Bilgisayar ve İngilizce biliyor
AFGAN Akmal Sabir, Aksaray'da günlük iş bekleyenlerden sadece biri. Kabil'de bilgisayar operatörlüğü ve tercümanlık yapan 21 yaşındaki Akmal, Taliban baskı- sından kaçmış. Afganistan'dan İran'a, İran'dan da karayolu ile Türkiye'ye gelmiş. Amacı İngiltere'ye gitmek.

100 Bin kaçak var
Emniyet kaynaklarına göre sadece İstanbul'da 50 ile 100 bin arası kaçak yabancı işçi var.

* Bu yıl, Türkiye'den diğer bir ülkeye geçiş yapmak isterken yakalanan yabancı sayısı ise 2017 kişi.

* Görüştüğümüz Emniyet görevlisi bu kişilerin, otobüste, otellerde ve E-5 karayolunda yakalandığını belirtiyor.

* Kaçak göçmenler öncelikli olarak Irak, İran, Bengladeş, Pakistan ve Senegal'den geliyor.

* Emniyet yetkilileri komşu ülke vatandaşlarının yakalanır yakalanmaz sınırdışı edildiklerini, ancak Afrika'dan gelenlerin çoğunun pasaportu bile bulunmadığı için sorun yaşandığını belirtiyorlar. Kaçaklar arasında sayıları az da olsa sınır dışı edilip tekrar gelenler yok değil.

Volga ÇAĞLAYANGİL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır