kapat

26.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnternetin milyarder çocukları
Yaşları 15 ile 19 arasında. Çoğu öğrenci. Ortak özellikleri internet sayesinde milyarder olmak. Anababalarını yanlarında çalıştırıyorlar!

ONYEDİ yaşındaki Tom Hadfield'e öğretmenleri, "Anlamıyoruz, neden hala okula gelip gidiyorsun" diyorlar. Bir öğretmen henüz reşit bile olmamış bir "gence" böyle bir şey söyleyebilir mi? Eğer Brighton'daki (İngiltere) Varndean Lisesi öğrencilerinden Tom'un kısa yaşam öyküsünü bilseydiniz, bu sözü makul karşılayabilirdiniz.

Tom internetle bundan 6 yıl önce bir arkadaşının evinde tanışıyor. Evde o kadar uzun süre takılıp ekranda sörf yapıyor ki bu arada arkadaşı Rupert uyuya kalıyor. Bunun üzerine Rupert'ın ailesi Tomunkini arıyor: "Lütfen gelip oğlunuzu alın."

Derken Tom'un da internete girebileceği bir bilgisayarı oluyor. Günde 10-12 saatini ekran karşısında geçirmeye başlıyor. Günün birinde din bilgisi dersi sırasında Tom'un kafasında bir ampul yanıyor: "Burada, dersteyiz ama bizim aklımız fikrimiz Manchester United'da... Maçta neler oluyor? Skor kaç kaç? Kim iyi oynuyor?"

Eve dönünce babasını duş yapıyor olmasına aldırmadan banyoya dalıp heyecanla projesini anlatıyor: "Baba hadi bir site kuralım. Futbolla ilgili her türlü haber ve yorumun yer alacağı bir internet sitesi olsun. Bir sürü kişi tıklayacağı için ilan alıp, para kazanırız." Bu arada Daily Mail'de çalışan gazeteci babasının bam teline basmayı da ihmal etmiyor: "Seninkisi genç işi. Yakında kapının önüne koyarlar."

PARALAR AKTI
Greg Hadfield bunu üzerine düşünüp karar veriyor. Oğlunun bu parlak fikrini hayata geçirmek için para aramaya başlıyor. Bankaların tavrını tahmin edebilirsiniz: "Ne için? İnternet mi? O ne? Oğlunuz 12 yaşında mı?"

Ancak yılmıyorlar. Şirketi kurup, baba oğul geceli gündüzlü soccernet.com sitesi için çalışıyor. Bu arada Greg'in arkadaşları oğlunun yanında çalıştığı için onunla dalga geçiyor. Greg umursamıyor. Ve sonuç: 1998 Dünya Kupası sırasında site günde 300 bin tık alıyor. 5 hafta içinde reklamlardan ve sponsorlardan 2.5 milyon dolar (yaklaşık 1.6 trilyon lira) kazanıyorlar. Sonra da siteyi gayet iyi bir paraya satıyorlar.

'EĞİTİM' BÜYÜK PAZAR
Şimdi baba oğul eğitimi hedef almış durumda. Yeni sitelerinde ders kitaplarının özetinden, belli bir okulun çevresinde kiralık ev arayanlar için emlakçılık hizmeti vermeye kadar her şey var.

İşte bütün bu olup bitenleri bildikleri için Tom'a öğretmenleri soruyor: "Sen işi bitirdin; neden hala buraya geliyorsun?"


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır