kapat

26.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tanktan sonra "mermi" krizi
TSK'nın mermi fabrikasının modernizasyon ihalesini bir Alman firmasına vermesi, Alman hükümetinde yeni krize yol açtı

Almanya ile Ankara arasında yaşanan Leopard-2 tank krizinden sonra şimdi de Alman bir firmanın Türkiye'de bir silah fabrikasının modernizasyon ihalesini kazanması tartışılıyor. Fritz Werner firması, Ankara'daki Gazi Fişek Fabrikası'nın modernizasyonu için açılan ihaleyi, 90 milyon Mark'a (27 trilyon TL) kazandı. Anlaşma gereğince, modernizasyonla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yaygın olarak kullanılmaya başlanan 5.56 mm'lik piyade tüfekleri için mermi tezgahı da kuracak.

"SAKİN OLALIM"
İhalenin Alman şirketine verilmesi, Alman hükümetinde ikinci krize neden oldu. Daha önce Türkiye, tank ihalesi açtığı dönemde, Almanya'dan Leopard 2 tipi tanktan numune istemiş, insan hakları ihlallerini bahane eden hükümet ortağı Yeşiller Partisi, numunenin gönderilmesine karşı çıkmıştı. Modernizasyon ihalesini de eleştiren Yeşiller'e cevap, yine kendi partisinden olan bir isimden, Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'den geldi. Dolaylı yollardan da olsa ihalenin Alman firma tarafından alınmasını savunan Bakan, "Bu tip şeyler sakin bir şekilde düşünülmelidir" diye konuştu.

Leopard 2 tank ihalesi konusuna da değinen Bakan, ihalenin Krauss Maffei Wegman firmasına verilmesi halinde satışın gerçekleşmesi için Türkiye'nin insan hakları konularında ilerleme kaydetmesi gerektiğine dikkat çekti. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti'nin sözcüsü Manfred Opel de ihale konusunda normal bir prosedür izlendiğini ve Türkiye'nin NATO'daki rolünü ancak modern silahlar alarak tam anlamıyla gerçekleştirelebileceğini söyledi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır