kapat

26.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Saddam'ın yeni silahı Ebabil Kuşu
150 kilometre menzilli Ebabil füzesini üreten Irak diktatörünün elinde Avrupa'yı vuracak yeni füze teknolojisi var

Alman Gizli Servisi BND'nin dün basına yansıyan raporu, Irak diktatörü Saddam Hüseyin'in bölgeyi yeniden karıştıracak projeler üzerinde çalıştığını kanıtlıyor. Rapora göre, Irak'ın kimyasal ve biyolojik silah yapımını inceleyen Birleşmiş Milletler'in Özel Komisyonu UNSCOM'ı ülkesinden 2 yıl önce kovan Saddam, geçen süre zarfında füze yapımına yeniden el attı.

TEHLİKENİN İLK ADIMI
Başkent Bağdat'ın 40 kilometre güneyindeki fabrikasını yeniden faaliyete geçirdi. İsmi El Mamoun. 250 kişi bu fabrikada füze projesi geliştiriyor. Burada üretilen füzenin adı da Ebabil-100. Füzenin menzili 150 kilometre. Yani BM'nin Saddam'a izin verdiği bir mevzi. Ancak Alman istihbaratçılar hazırladıkları raporda, Ebabil'in önümüzdeki yıllarda patlak verecek bir krizin ilk adımı olduğuna dikkat çekiyorlar. Saddam'ın Ebabil'i üretmesi, diktatörün 2 yıl içinde füze teknolojisine sarıldığının en önemli kanıtı. Geçtiğimiz ay Amerikalı istihbarat birimleri de Irak'ın kısa menzilli füze denemeleri yaptığını, ancak Iraklılar'ın füzeleri geliştirme çabası içinde olduklarını açıklamıştı.

ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI
Amerikalılar'ın raporunu onaylayan BND, gazeteye yaptığı açıklamada tüyler ürperten bir iddia daha ortaya attı: Saddam'ın 3 bin kilometrelik füze yapabileceğine dair kanıtlar var elimizde. Ancak bunu şimdi açıklamayız. Iraklılar çalışmalara başladı. Füzelerin kapasitesini artıracaklar. Hedefleri Orta Avrupa'yı vurmak.

Ebabil'in geçmişi 1991 yılında üretilen J-1 füzesine dayanıyor. Saddam, Volga/SA2 isimli füzenin bir gelişmiş modeli olan J-1'i 9 yıl sonra yeniden ortaya çıkardı. J-1 füzesini geliştirerek Ebabil-100 füzesini üreten Saddam'ın son füze denemesini Haziran ayında yaptığı söyleniyor.

Denemediği füze kalmadı
63 yaşındaki Saddam Hüseyin, İran-Irak Savaşı'ndan bu yana kendi füzelerini üretiyor. Kimyasal ve biyolojik silah da yapan Saddam, özellikle Rus teknolojisini tercih ediyor. Scud füzelerinin çeşitli versiyonları olan bu füzelerin isim ve özellikleri şöyle:

el Samoud: Menzili en fazla 150 km. Sıvı ateşleme sistemiyle çalışıyor. İran ile olan savaş sonrası Kore'den alınan füzelerden esinlenerek üretildi.

el Fahd-300: Menzili 300 km. Hem sıvı hem de katı ateşleme sistemiyle çalışıyor. Bu füzeleri kuvvetlendirme çalışması 1991 yılında başladı.

el Fahd-500: El Fahd-300 füzelerinin geliştirilmiş modeli. Menzili 500 kilometre. Üretimine 1989 yılında karar verildi.

el Hüseyİn: Menzili 600 km. İran-Irak Savaşı'nda Scud füzelerinin menzilinin yeterli olmamasının anlaşılması üzerine üretilmeye başlandı. 1991 yılında Suriye ve İsrail'in bir bölümüne atıldı.

el Hİjarah: Menzili 750 km. Uçaklar ya da binalar değil, direkt insanlar üzerinde kullanılmaya başlandı.

el Abbas: Menzili 900 km. Scud füzesinin gelişmişi olarak tanımlanıyor. İlk olarak 1988'de test edildi. Uzunluğu 14.45 metre. Sadece bir kez deneme yapıldığı belirtiliyor.

el Abİd: Menzili 3 bin km. Sıvı ateşleme sistemiyle çalışıyor. Uzunluğu 25 metre, ağırlığı 48 ton. 5 el Hüseyin füzesiyle eş değerde.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır