kapat

26.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sovyet mirası KGB taktikleri
Rusya yine eskisi gibi. Stalin döneminde Sibirya'ya sürgün en tercih edilen yöntemdi. Brejnev ortadan kaldırmayı benimsedi. Putin ise iğneyle bayıltıyor

Sovyet rejimi yıkıldı, gizli servisi KGB dağıldı yeni bir sisteme geçildi ancak kullanılan yöntemler pek de değişmedi. İki hafta önceki denizaltı faciasında oğlunu kaybeden annenin ilaçlı iğneyle gözler önünde susturulması, Rusya'da bu alanda bir değişim olmadığını gösterdi. Acılı annenin korkunç bir yöntemle susturulması Sovyetler Birliği döneminde uygulanan KGB yöntemlerini akla getirdi. Ruslar, bu yöntemleri muhaliflerin "tedavisinde" kullanıyordu.

İğneyle bayıltma yöntemi polis denetimindeki "özel psikiyatri hastaneleri"nde, "dengesiz" politik düşünceleri olanlar üzerinde uygulanırdı. Bu hastanelerden çıkmanın tek yolu, yanlış düşüncelere saplandığını kabul edip pişmanlık belgesi imzalamaktı.

SİYASİ TEDAVİ HASTANESİ
KGB'nin yöntemleri bu kadarla sınırlı değildi. Stalin döneminde rejim muhalifleri Sibirya'ya sürgüne ya da işçi kamplarına gönderilirdi. Brejnev dönemine kadar "ortadan kaldırma" yöntemi uygulandı.

Brejnev döneminden itibaren ise muhaliflerin "tedavi edilmesine" karar verildi. 60'larda ve 70'lerde siyasi muhaliflerin üçte biri özel psikiyatri hastanelerine yatırıldı. Bu acımasız psikolojik "tedaviden" 1988'e kadar tam 754 bin kişi geçti.

Öte yandan iğne yapılan acılı annenin "İğne yapılmasını ben istedim" şeklindeki açıklaması, "Bu da bir KGB yöntemi" yorumlarına yol açtı. Nadejda Tilik adlı kadın, "Kalbim rahatsız, iğne yapılmasını ben istedim. Beni susturmak için iğne yaptıkları iddialarını yalanlıyorum. Yere bayıldığım için düştüm, iğneden değil" dedi. DIŞ HABERLER

İĞNE YÖNTEMİ ATLAR İÇİN
Rusya Başbakan Yardımcısı İlya Klebanov'u eleştiren kadını susturmak için kullandığı iğnenin insanlar üzerinde kullanımının İngiltere dahil birçok ülkede yasak olduğu bildirildi. Kadının birkaç saniye içinde bayılmasına yol açan ilacın veterinerler tarafından atları sakinleştirmek için kullanıldığını söyleyen uzmanlar yüksek dozda kullanılması durumunda insanlarda ölüme bile yol açabileceğini belirtiyorlar.

Uzmanlara göre bu ilaç birkaç saniye içinde kişinin bilincini yitirmesine yol açıyor. Solunum yollarında ölüme yol açabilecek ciddi sorunlar yaratan ilaç beyinde kalıcı hasarlara ve kusma gibi yan etkilere yol açıyor.

"Psikiyatride böyle bir tedavi yöntemi yok. İnsanlara bu şekilde iğne yapmak kabul edilemez" yorumunu yapan uzmanlar, bu ilaçların saldırgan ve tehlikeli akıl hastalarında bile dart yöntemiyle yapılamayacağını belirtiyorlar. Gerekli görülen durumlarda klinik koşullarda, damardan büyük bir dikkatle uygulanmak zorunda. Bu yolla ilaç etkisini daha hızlı gösteriyor ve gerekli doz rahatlıkla belirlenebiliyor, aşırı dozun yol açabileceği sorunlar ortadan kalkıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır