|
Komutanlar krize ivedi el koydu
MGK: İrticai akımların kamu kurumlarına sızmalarını önleyecek düzenleme ivedilikle gerçekleşsin...
28 Şubat 1997'den sonra en kritik MGK Toplantısı'ndan irticai, yıkıcı ve bölücü unsurların kamu kurum ve kuruluşların ayıklanmasını ve sızmaların önlenmesi için gerekli düzenlemelerin "ivedilikle" yapılması kararı çıktı.
MGK'da bu konuda "tam bir görüş birliği" oluştuğu açıklandı. MGK'dan sonra yayınlanan bildiride, "Devletin demokratik ve laik yapısını yıkmayı, ülke bütünlüğünü bozmayı hedef alan, irticai, yıkıcı ve bölücü akımların kamu kurum ve kuruluşlarına sızmasını önleyecek ve bu faaliyete karışmış olan kamu görevlilerinin de süratle ayıklanmasını sağlayacak her türlü düzenlemenin ivedilikle yapılması hususunda tam bir görüş birliğine varılmıştır" denildi. Askerlerin 28 Şubat 1997 MGK'sından bu yana geçen 3.5 yıla rağmen hâlâ yapılamayan işlerin bulunduğundan yakındığı toplantıyla, Cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki KHK krizi MGK'ya taşınmış oldu.
İVEDİLİK VURGULAMASI
MGK Toplantısı'ndan sonra yapılan açıklamada, Başbakan Ecevit tarafından "Devlet Krizi" olarak adlandırılan gelişmelerle ilgili şu değerlendirme yer aldı: "Kurulun bu toplantısında; ülke genelindeki güvenlik ve asayiş durumu ile bunu etkileyen iç ve dış gelişmeler gözden geçirilmiş, yasa dışı irticai, bölücü, yıkıcı terör örgütleri ve organize suç örgütlerine karşı güvenlik güçleri tarafından yürütülen mücadelenin aylık değerlendirmesi yapılmış, bilhassa bu mücadelede devletin demokratik ve laik yapısını yıkmayı, ülke bütünlü-ğünü bozmayı hedef alan, irticai, yıkıcı ve bölücü akımların kamu kurum ve kuruluşlarına sızmasını önleyecek ve bu faaliyete karışmış olan kamu görevlilerinin de süratle ayıklanmasını sağlayacak her türlü düzenlemenin ivedilikle yapılması hususunda tam bir görüş birliğine varılmıştır."
GENELGE BEKLENTİSİ
Bildiride yer alan "ivedilikle" kelimesi, uzmanlar tarafından, "Düzenleme KHK ile olmayacağına göre, kanun ile yapılacak. Bunun için Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılması anlamsız. Tasarı şeklinde Mec-lis'e sunulan hazırlıklar, geçecek gibi görünmüyor. İvedilikle devreye sokulması gereken hususlar, mevcut memurların ihracıyla ilgili kanun hükümlerinin işletil-mesi ile Başbakanlık tarafından yeni bir genelge yayınlanması olabilir" şeklinde değerlendirildi.
23 AĞUSTOS MGK'SINA KİMLER KATILDI?
Cumhurbaşkanı Sezer'in başkanlığındaki toplantıya Genelkurmay Başkanı Org. Kıvrıkoğlu, Başbakan Ecevit, Başbakan yardımcıları Bahçeli, Yılmaz ve Özkan, İçişleri Bakanı Tantan, Dışişleri Bakanı Cem, Milli Savunma Bakanı Çakmakoğlu, Devlet Bakanı Gürel, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Ateş, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Celasin, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Erdil ve Jandarma Genel Komutanı Org. Betir, MGK Genel Sekreteri Org. Asparuk, MİT Müsteşarı Atasagun katıldı.
MGK'DAN KISA... KISA...
Krizden sonra ilk karşılaşma
MGK Toplantısı'nda irticai ve bölücü faaliyetlere karışan memurların kamu hizmetlerinden ihraç edilmesini öngören KHK'nın Cumhurbaşkanı tarafından iki kez iade edilmesiyle patlak veren krizin en derinleştiği noktada gerçekleşti.
Hükümetin Cumhurbaşkanı'na yönelik ağır suçlamalarının ardından dün ilk kez Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Ecevit, Başbakan Yardımcısı ve MHP Genel Başkanı Bahçeli ve Başbakan Yardımcısı ve ANAP Genel Başkanı Yılmaz ile kurulun asker üyelerle ilk kez bir araya geldiler.
Toplantının başlangıcında, görüntü almak isteyen basın mensuplarının içeriye girdiği sırada, salonda kimsenin kimseyle konuşmadığı, Cumhurbaşkanı Sezer'in önündeki notu okurken, Ecevit'in çantasındaki evrakları çıkararak masanın üzerine koyduğu gözlendi.
Soğuk rüzgarların estiği toplantının son bölümünde, Sezer, 30 Ağustos tarihi itibariyle emekli olacak olan Kara Kuvvetleri Komutanı Ateş ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Betir'e kurul üyeleri adına bugüne kadar yaptıkları çalışmalar nedeniyle teşekkür etti.
Ecevit'ten Kıbrıs'a çok özel atama
MEMUR Kararnamesi'ni kaleme alan Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar'ın Kıbrıs Büyükelçiliği'ne atanmasına ilişkin kararname Cumhurbaşkanı Sezer'in onayına sunuldu. Başbakanlık Müsteşarı olarak Başbakanlık Takip Kurulu Başkanlığı'nı da yürüten Şağar'ın KHK taslağı hazırlığından Başbakan Ecevit, İçişleri Bakanı Tantan önce habersiz olduklarını bildirmiş, bazı bakanlarda kararnameyi görmeden imzalarının alındığını dile getirmiş, ancak daha sonra bütün kabine üyeleri sahip çıkmıştı. Ecevit'in, ülkeyi seçime götürmek üzere kurduğu azınlık hükümeti döneminde DYP'nin de sıcak bakması nedeniyle Başbakanlık Müsteşarlığı'na getirdiği Şağar hakkında geçen hafta, irticai faaliyette bulunduğu gerekçesiyle Danıştay tarafından görevi kaldırılan bir memurun görevden alınması tebligatını geciktirdiğine ilişkin haberler de yayınlanmıştı.
"KHK"nın akıbeti Ekim'de belli olacak
Hükümet ile Köşk arasında krize neden olan ve "Meclis açılana kadar soğutulmasına" karar verilen memurlarla ilgili Kanun Hükmündeki Kararname, 15 Ekim'den önce ele alınamayacak. Çünkü Meclis, 1 Ekim tarihinde açıldıktan sonra Meclis Başkan adaylarının belirlenmesi için 10 gün çalışmalarına yeniden ara verecek. Bu arada gruplarda da Meclis Başkanvekilleri, katip üyeleri ve idare amirleri seçilecek. Meclis bu seçimin ardından en erken 17 Ekim'de normal yasama faaliyetlerine başlayacak. İçişleri Komisyonu'nda bulunan memurlara ilişkin KHK'nın aynısı olan yasa tasarısı da, ancak 17 Ekim'den itibaren ele alınıp benimsenirse Genel Kurul'a gönderilecek. Yasa tasarısının kurulda ele alınması için de Danışma Kurulu kararı gerekiyor.
Mahmut BULUT
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|