kapat

21.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hayali ihracat patladı
Üç yıl önce yüzde 1.2 olan ihracatta KDV iadesindeki yolsuzluk oranı geçen yıl yüzde 37,6'ya ulaştı. Geçen yılki, 21.3 trilyon liralık iadenin 8 trilyonu haksız çıktı

MaliyeBakanlığı'nın denetim incelemeleri,naylon fatura ve sahte gümrük çıkış belgesi düzenleyerek ihracat yaptı göstererek devletten milyarlık, trilyonluk katma değer vergisi iadesi alanların sayısının tamanlamıyla patladığını ortaya koydu.

30 KAT ARTTI
Maliye'den yapılan açıklamaya göre, KDV iadesinde yapılan yolsuzluk sayısı, 1997 yılından bu yana 30 kat arttı. Bu yıl bin 418 KDV iadesi incelemesinde bulunan Maliye, 19 trilyon 265 milyar 900 milyonliralık iade matrahının gerçekçi olup olmadığını araştırdı. Hesaplamalar sonucunda, 233 milyar 576 milyon liralık birarka ulaşıldı.

Böylece ihracatta KDV iadesine ilişkin su istimal oranı 1997'de yüzde 1.2 iken 1999 yılında bu oran yüzde 37.6'ya çıktı.

1998 yılında denetim birimlerinin KDV iadesi inceleme sayısı bin 920 olarak gerçekleşti. Bu iadelere konu matrah 7 trilyon 616 milyar 277 milyon lira,denetim elemanlarının haksız yere iade olarak tespit ettiği tutarda 911 milyar 578 milyon lira oldu.1998'de ihracata ait KDV iadelerindeki su istimal oranıda yüzde 11.9'a yükseldi.

SÜREKLİ BÜYÜYOR
1999 yılı denetimleriise kağıt üstündeki hayali ihracat rakamlarıyla devletten KDV almak isteme uygulamasının nasıl yaygınlaştığını gözler önüne serdi. Geçen yıl denetim birimleri,bin 325 KDV iadesi olayını incelemeye aldı. Bu incelemelerde 21 trilyon 303 milyar 999 milyon liralık iade matrahı büyüteç altına alındı ve 8 trilyon 10 milyar 971 milyon liralık haksız bir iade rakamı ile karşı karşıya kalındı. Bu rakamlarla,KDV iadelerinde ortaya çıkarılan su istimal oranıda yüzde 37.6 oldu.

Devlet 1997 yılında 149 trilyon 751 milyar,1998 yılında 304 trilyon 709 milyar, geçen yıl ise 456 trilyon 649 milyar lira vergi iadesi ödemesi yaptı.

KDV İNCELEMELERİ
Bu arada genel KDV incelemeleri sırasında da ilgili mükellelerin KDV iadeleri incelemeye alındı. KDV iadelerininde araştırmaya konuolduğu genel KDV iadesi incelemelerinde ise üç yıl içinde toplam 2 katrilyon 259 milyar liralık KDV bildiriminde toplam 550 trilyon liranın haksız iade olduğu belirlendi. Bu arada Maliye Bakanlığı'nca oluşturulan denetim elemanları 15 ildeki naylon fatura incelemelerini sürdürürken,merkezi denetim elemanlarının raporlarını düzenlemelerinin ardından,sorunun çözüm yolları konusunda değerlendirme yapacakları öğrenildi.

KDV İŞİNİN SUYU ÇIKTI
VatandaşIn Vergisini Koruma Derneği(VAVEK)Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "KDV işinin suyu çıktı" dedi. Kılıçdaroğlu,su istimale karşı şu reçeteyi önerdi:

* Maliye Bakanlığı,daha etkin bir şekilde bu olayların üzerine gitmeli.

* Yeminli malimüşavirlik kurumu hemen gözdengeçirilmeli. Maliye,bu alanda SPK'nın bağımsız denetim kuruluşlarıyla ilgili politikasını benimsemeli.

*Su istimal olaylarına karışan yeminli malimüşavirlerin isimleri teşhir edilmeli.

* İhracatta KDV iadesi denetimi Maliye'ce gerçekleştirilmeli.

* Naylon fatura düzenleyenlerin isimleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB ve TÜRMOB'a bildirilmeli.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır