|
Balyayla para gelmiş
Endüstri Holding'in paralarını gaspçılara kaptıran kurye imam Çolak sorguda bülbül kesildi
Yeşil sermayeli Endüstri Holding'in imam kuryesi Mahmut Çolak, Türkiye'ye 2 yıl içinde "kayıtdışı" 45 milyon mark getirdiğini ama toplanan tüm paranın 280 milyon markı geçtiğini itiraf etti.
Avrupa'daki Türk vatandaşlarından "kar payı" vaadiyle para toplayan islami holdinglerin "kurduğu düzen"; Atatürk Havalimanı'nda gasp edilen kuryenin itiraflarıyla gözler önüne serildi. Konya'da faaliyet gösteren Endüstri Holding için kuryelik yapan, ancak asıl mesleği imamlık olan Mahmut Çolak, Endüstri Holding'in patronu Mustafa Ertekin'in "bizzat" teklifi üzerine işe başladığını, insanları din adamlığını kullanıp "yeminle" ikna ettiğini ve kuryeliğini yaptığı her partide yüzde 1 komisyon aldığını anlattı.
Türkiye'ye 2 yılda, 15 kez geldiğini ve yaklaşık 45 milyon mark getirdiğini söyleyen kurye Çolak, "balya balya" taşıdıkları paraların tamamının yaklaşık 280 milyon markı bulduğunu da vurguladı. Elde edilen paranın kayıtdışı olduğunu, ortakların hiçbirinin de SPK'ya bildirilmediği belirten Çolak, islami vurgunu şu sözlerle ifade etti: "Kimseye kar payı adına para verilmiyor. Herşey senet, kısırdöngü. Ben bile alacaklıyım. Şu an holdingden 600 bin mark alacağım var. Fakat soygun yüzünden Ertekin parayı ödemedi."
HERŞEYİ ANLATTI
Kurye Çolak, yaklaşık 2 yıl önce Atatürk Havalimanı'nda gasp edildi. MHP'nin merhum lideri Alparslan Türkeş'in eski koruması olan polis kökenli Mustafa Karakuş ve 3 arkadaşı Çolak'ın taşıdığı 3.5 milyon markı alıp kayıplara karıştı ve ancak 2 yıl sonra yakalanabildi. Olayın ortaya çıkmasıyla birlikte bugüne kadar polise başvurmayan Mahmut Çolak da gözaltına alındı. Çolak, sorgusunda bildiklerini tümüyle anlattı.
Diyanet toplantısı bağlantı yeri oldu
DİYANET'E bağlı dernek toplantılarından birinde Endüstri Holding'in sahibi Mustafa Ertekin ile tanıştım. Bana, bünyesinde bisküviden mobilyaya, boyadan una, hatta elektrik santraline kadar birçok şirketi barındıran holdingin de 10 bin çalışanı olduğunu söyleyerek, 'Avrupa'da işçi olarak çalışan Türkler para yatırarak holdinge ortak olsun istiyorum. Böylece hem kazançlı bir işe para yatırırlar, hem de faizsiz helal gelir elde ederler' dedi.
Ardından, beni araştırdıklarını, güvenilir bulduklarını, bu nedenle Avrupa'daki Türkler'i, paralarını holdinge yatırmak üzere ikna etme ve ortak yapma çalışmalarına katılmamı istediğini, kazandırdığım paraların yüzde 1'ini vereceğini anlattı. Sonunda, Arkadaşım Ahmet Tekin Avrupa koordinatörü, ben de onun yardımcısı oldum. Sonra faaliyet tüm Avrupa'ya yayıldı. 1997 yılı ortalarında yeni temsilcilikler kuruldu. Avrupa Koordinatör Yardımcısı, tanıtım sorumlusu ve Amsterdam temsilcisi oldum.
Yemin billah edip para alıyordum
KAHVE, cami gibi Türkler'in bulunduğu yerlerde, elimizdeki broşürlerle Endüstri Holding'in tanıtımını yapıyor, birikimlerini bu holdinge yatırmalarını, şirketlerin karına göre hisse ve senet alacaklarını anlatıyorduk. Vatandaşlarımızın çoğu din adamı olduğum için bana inanıyordu. Vatandaşlar bana soru sorduğu zaman, Ertekin'in iyi bir insan olduğunu, namaz kıldığını ve sahtekarlık yapmadığını anlatıp yemin ederdim. Topladığımız paralara karşılık; Endüstri Holding'in amblemini taşıyan ve üzerinde büyük harflerle Tahsilat Makbuzu yazan 3 suret makbuz düzenliyorduk. Bu makbuzun bir sureti ortak olan kişiye verilir; bir sureti Türkiye'deki merkeze fakslanır; son suret de koordinatörde kalırdı. Ortak olan kişiye üzerinde 'Endüstri Holding hisse senedi" yazılı hisse senetlerinden verilirdi. Bizde kalan senetler 100 bin marklık olanlardı. Ancak üzerlerinde 12 milyar 500 milyon yazardı. En azı, bin marklık olmak üzere, 2, 4, 5, 10, 20 ve 50 bin marklık hisse senetleri de vardı. Ayrıca üzerlerinde 'Kar payı kuponu' yazardı. Vatandaşlar hem makbuzları, hem de senetleri saklardı. Yoksa istediklerinde paralarını geri alamazlardı.
Elbiselerin arasına para saklıyorduk
"PARALAR Avrupa Koordinatörü Ahmet Tekin'in Köln'de bulunan ofisinde toplanırdı. Balya balya yapar, kimden alındığı belli olsun diye makbuzun bir sureti üzerine iliştirilir ve duruma göre ayda 1 ya da 2 kez Türkiye'ye götürülürdü. Ya ben taşırdım, ya da Ahmet Tekin. Atatürk Havalimanı'ndan giriş yapıyorduk, parayı valizlerle taşıyorduk. Kesinlikle banka kullanmıyorduk. Çünkü para Türkiye'ye banka kanalıyla sokulduğu zaman vergi verilmesi lazımdı. Hollanda veya Almanya paraya el koyabilirdi. Ayrıca bu hisse senedi satışından kazanılan ortaklar SPK'ya bildirilmiyordu. Valizdeki elbiselerin arasına saklardığımız paraları İstanbul'a getirdikten sonra verilen talimata göre Konya'ya holding merkezine götürerek muhabesebeci Ali Karakaya veya Mustafa Ertekin'e veriyordum. Ya da İstanbul Avcılar'da şirketin tuttuğu evde bulunan görevlilere teslim ediyordum. Kar payını ise holdingin Türkiye'den gönderdiği paralarla değil de Avrupa'da toplanan paralarla ödüyorduk.
Parayı kaptırınca feci dayak yedim
KURYE Mahmut Çolak, nasıl gasp edildiğini ise şöyle anlattı: "1998 yılının Eylül ayında, Türkiye'ye geldiğimde Zeynel Yılmaz isimli tanıdığım beni havalimanında karşıladı. E-5 Karayolu'nda Avcılar'a doğru ilerlerken bir otomobil önümüzü kesti. İçindeki 3 kişi polis kimliklerini göstererek arabamıza bindiler. Birinin elinde silah vardı. 'Seni Mali Şube'ye götürüyoruz' dediler. Valizde para olduğunu söyledim. Cep telefonuyla birisini arayarak 'Reis para valizde' dedi. Yaklaşık 2 saat İstanbul'da dolaştık. Biri, 'paranın ne kadarını verirsin?' diye sordu. Ben de, 'Payım yüzde 1, onu veririm' dedim. 'Hikaye okuyorsun' dedi. Ben de, 'O zaman yarısını alın' dedim. En sonunda, bütün parayı alıp beni arabadan indirdiler. Bu paranın yasadışı olduğunu bildiğim için polise gidemedim. Konuyu Mustafa Ertekin'e anlattım. Beni polis gibi sorguladı. Gözlerimi bağladılar. Beni dövdüler.
27 şirketi var
1989'DA Konya'da kurulan, 7 ayrı grupta 27 şirketin sahibi olan Endüstri Holding'in belli başlı şirketleri şunlar:
*İpek Bisküvi (Gıda)
*Endüstri Motor (Traktör)
*Max Boya (Boya)
*Eplas (Kimya)
*Eksaş (Savunma)
*Vesta (Seramik)
*Mobella (Mobilya)
*Akmeraş (Mermer)
*Endüstri Tuğla
*Orsat Egemer (Mermer)
*Tuğfet Dokuma
*Endüstri Kömür
*Ettarım
*Rotatif Ambalaj
*Buranteks
*Omtaş Oluklu Mukavva
*EGM grank fabrikası
*Tesaş (Elektrik )
*Aksu Yem
*Endüstri Çimento
*Spor Kulüpleri
*Mübella (2. Lig)
*Konya Kartalı (3. lig)
*Negra Spor (4. lig)
*Derbet Spor (4. lig)
İhsan DEMİR
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|