|
Güvenli liman mevduat
Borsanın kısa vadede yükselmesi beklenmiyor. Döviz durgun, aylık getirisi yakında yüzde 1'e inecek. Repo fazlasıyla dalgalı. Geriye, az ama getirisi belli mevduat kalıyor
Para programı yatırımcıyı şaşkına çevirdi. Yüzde 80 getiri sağlayan mevduat faizi yüzde 25'lere indi. Geçen yılın sonunda bir ayda yüzde 6 kazandıran mevduatın aylık net getirisi şimdi ancak yüzde 2.
Geçen yıl dünyanın en çok kazandıran İstanbul Borsası ise bu yıl tam bir hayal kırıklığı yarattı. Görünüşe göre kısa vadede zararın çıkarılması da mümkün değil. Geçmişe bakıldığında uzun vadeli bekleyen yatırımcının daima ve yüksek oranda kazandığı görülüyor. Bu nedenle borsacıların tavsiyesi artık hisse satılmaması yönünde.
Döviz fazla bir getiri sağlamayacak. Doların performası yurtdışındaki hızlı yükseliş nedeniyle daha iyi gitti. Ancak o da duruldu.
BEKLEME DEVRİ
Yatırımcının biraz daha sabretmesi gerekiyor. Bir süre daha yatırımı araçlarının getirisi enflasyonun altında veya eşit oranda kalabilir. Fazla değil bir süre sonra bankalar şimdiye kadar tanımadığımız enstrümanlarla kapımızı çalmaya başlayacak. Asıl kazanç işte o zaman başlayacak.
Mevduat: Az ama öz getiri
Bankalar geçen hafta mevduat faizlerinde toplu olarak bir indirim daha yaptı. Mevduat pastasının yüzde 70-80'ine sahip bankaların faizlerine bakıldığında net getiri yüzde 25-26'larda. Aylık getiri yüzde 2 seviyesinde. Önümüzdeki dönemde getirilerin yükselebileceğini söylemek de zor. Bu maliyet bile bankalar için yüksek. Çünkü toplanan her mevduta karşılık bankalar Merkez Bankası'na yükümlülük yatırıyorlar. Mevduat faizlerinde iyileştirme ancak bu yükümlülüklerin azaltılmasıyla mumkun. Dolayısıyla yatırımcının bu dönemde aldığı ile yetinmesi gerekiyor. Repo ise dalgalı. Bir gün yüzde 10, ikinci yüzde 25 olabilir. Ne kazandığını bilmek isteyenlere az ama öz getiri sağlayan mevduatı öneriyoruz.
Döviz: Getirisi giderek düşecek
Merkez Bankası yılbaşından beri üç ayda bir devalüasyon oranını düşürüyor. Yüzde 2.1'le başladık. Eyül sonuna kadar döviz kurlarının ortalama aylık artış oranı yüzde 1.3 olacak. Yılın son çeyreğinde de yüzde 1'e inecek. Kısacası dövizin getirisi giderek azalacak. Dolar veya mark olarak bakıldığında yılbaşından itibaren yurtdışı piyasalardaki hareketlililğe göre getiride farklılık olabiliyor. Önümüzdeki dönemde uzmanlara göre hızla yükselen doların nefesi kesildi. Buralarda dalgalanması bekleniyor. Avrupa para birimlerinin biraz daha hareketlenmesi bekleniyor.
Borsa için iki senaryo
OCAK ortasında 20 bin puana çıkan, daha sonra 13 bin puana düşen borsa yüzde 35 değer kaybetti. Umutla yükselmesi beklenen borsa için iki senaryo konuşuluyor. Olumlu senaryo bile kısa vadede borsadaki zararların çıkabileceğine yönelik fazla ümit vaadetmiyor.
Senaryo 1- Borsanın kaderi Eylül'de belli olacak. Önemli göstergesi Eylül enflasyonu beklenenden kötü çıkacak. Borsa 2 centin (13 bin) altına inecek. 12 binlerde duracak. Yerli alıcılarla sınırlı yükseliş başlayacak. Ancak nefesi az gelecek. 14,500-15 binlere kadar çıkış yaşanacak. Elinde portföy tutan bazı oyuncular satıp çıkacak. Yılbaşının ardından Moodys' notumuzu yükseltecek. Yabancılar yeni yılla yeni pozisyon açacak. Daha uzun vadeli yükseliş 2001'de başlayacak.
Senaryo 2- "Yükselmeyen borsa düşer" kuralı işleyecek. Eylül enflasyonu kötü gelecek. Refah Partisi'ne ilişkin kapatma davasında parti kapatılması sonucu çıkacak ve siyasi tedirginlik, seçim gibı sıkıntılar doğacak. Borsa 10 bin endeks seviyelerine kadar gerileyecek. Bu seviyeler yabancı yatırımcıların da yeniden alım yapması için uygun olacak. Uzun vadeli ve daha sağlıklı bir yükseliş başlayacak.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|