kapat

17.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bankalardan trilyonluk kârlar
Yılın ilk yarısında Akbank'tan 178 trilyon, Garanti'den 116,5 trilyon kâr geldi. İş ve Demir'le birlikte 4 bankanın kârı 553 trilyon oldu

Bankacılık sektörünün en büyüklerinden dev karlar geliyor. Dün Akbank ve Garanti de altı aylık sonuçlarını açıkladı. Yılın ilk altı aylık döneminde Akbank 178 trilyon, Garanti Bankası da 116.5 trilyon lira net kar sağladı. Akbank'ın karı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20, Garanti'ninki yüzde 33 yükseldi. Önceki gün karını açıklayan İş Bankası'ndan 211 trilyon, Demirbank'tan da 48 trilyon kar geldi. Toplam 4 bankanın 6 aylık karı 553 trilyon oldu.

Akbank Genel Müdürü Özen Göksel yaptığı açıklamada kar marjlarının daralmasına rağmen bankanın 265 trilyon brüt kar elde ettiğini belirtti. 87 trilyon vergi karşılığı ayırdıklarını ifade eden Göksel, yüzde 33 oranındaki vergi yükümlülüğünün tam olarak ayrıldığını belirtti. Özen Göksel, krediler için ayrılmış her türlü karşılıklar kar rakamından düşüldüğünü, iştirak satış karının da ilave edilmediğini belirtti. Akbank yılın ilk yarısında, bir önceki yılın aynı dönemine göre mevduatta yüzde 82, kredilerde yüzde 84, toplam aktifte ise yüzde 83 oranında artış sağladı. 100 binin üzerinde müşteriye tüketici kredisi kullandırdı.

Garanti Bankası'ndan yapılan açıklamada ise brüt karın 169.5 trilyona çıktığı, 52.9 trilyon vergi karşılığın ayrıldığı belirtildi. Banka 72.9 trilyon da ek faiz vergisi ödedi.

Bankanın faiz dışı gelirlerdeki olumlu gelişme ile düşük enflasyon ortamına çabuk uyum sağlayabildiği ifade edilen açıklamada net ücret ve komisyonların 2000 yılının ikinci çeyreğinde, aynı yılın ilk üç ayına göre dolar bazında yüzde 21 arttığı ifade edildi. 1999'un aynı döneminde şüzde 33.7 olan verimlilik rasyoyu bu yılın ilk altı aylık döneminde şüzde 31.7'ye indi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır