kapat

15.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Toptan'a vergi kıskacı
Aldığı bağışların vergisini ödemek için zamanında beyanname vermeyen Toptan, cezalarla aldığından fazlasını ödeyecek

DYP eski milletvekili Toptan'ın "bağış alarak seçim kampanyalarını yürüttüm" açıklamaları ile vergi kaçakçısı durumuna düştüğü belirtildi. Toptan'ın beyanını ihbar kabul edecek olan Maliye, Toptan'a vergi kaçakçısı muamelesi yapacak. Toptan, geçen yıl yürürlüğe giren Veraset ve İntikal Vergisi Yasası'na göre, ortaya çıktığı günden itibaren geçen beş yıl süre içinde bu vergiyi tahsil etme hakkına sahip olan Maliye'ye aldığı bağışın yüzde 30'u oranında vergi, her ay için hesaplanacak olan verginin yüzde 12'si ile hesaplanacak olan verginin 1 katına gecikme faizinin yarısının eklenerek bulunacak olan Vergi Ziyaı (vergi kaybı) cezası ödeyecek. Toptan'ın faizi ve cezasıyla ödeyeceği vergi miktarı, aldığı bağışın da üzerinde.

Gazetemiz yazarı vergi Uzmanı Şükrü Kızılot, Toptan'ın yaptığı itirafla kendini vergi kaçakçısı durumuna düşürdüğünü belirterek, "Maliye verdiği beyanı ihbar kabul edip Toptan'dan cezalı vergi almak durumunda. Bağış aldığını kendisi de açıkladığı için bundan dönüş olmaz. Olay bununla da bitmiyor. Toptan'ın bağış aldığı başka kişiler de var. Toptan bunları da beyan etmek durumunda" diye konuştu.

Bağış şeklinde yapılan yardımların ivazsız intikal (karşılıksız bağış) olarak adlandırıldığını ve Veraset ve İntikal Vergisi'ne tabi tutulduğunu dile getiren Kızılot, şu bilgileri verdi:

"Bağışı alan kişi, 7338 sayılı yasaya göre bağışı aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde vergi dairesine başvurup veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermek zorunda. Bunu beyan etmediği zaman vergi kaçakçısı durumuna düşmüş oluyor. Köksal Toptan da bu parayı 1999 yılında aldığını açıkladı. Öyle görünüyor ki o tarihte bir beyanname vermemiş. Yasanın dördüncü maddesine göre 1999 yılında 213 milyon lirayı aşan bağışların çeşitli oranlarda vergilendirilmesi gerekiyor."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır