kapat

11.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sonradan zeki olabilirsiniz
Zeki insanın ayrıcalıkları vardır. Onlar hep bir adım öndedir. "Zeki"lerin aralarına girmeniz mümkün. Yapmanız gereken tek şey beyninize jimnastik yaptırmak

Zeki olmak doğuştan gelen bir özellik midir yoksa sonradan zeki olunabilir mi? İşte bütün mesele bu. Aslında uzmanlara göre, sonradan zeki olmak mümkün. Tek yapmanız gereken şey, "beyin jimnastiği." Beyin, vücudumuzdaki en önemli organ. Ancak ona iyi bakmadığımız bir gerçek. Genel olarak sağlığımıza dikkat etmiyoruz, stresten kaçmak yerine en ufak bir sorunu büyütüp tasalanıyoruz. Bunların yerine kendimize biraz daha önem versek ve beynimize bir çiçeğe ya da çocuğumuza bakar gibi özen göstersek inanın hayat çok daha kolay olacak.

Çünkü zeki olmanın getirdiği avantajlar var. Zeki insan her zaman ilgiyi üzerine toplar. Girdiği bir ortamda dikkat çeker, çabuk karar verme yeteneğine sahiptir. Başarılıdır ve sevilir...

Belki siz de onlardan birisiniz ama farkında değilsiniz. Eğer onlardan biri değilseniz bile, "beyin jimnastiği" ile aralarına girebilirsiniz. Her şey sizin elinizde.

Beyin jimnastiği yapmak çok zor değil. Fazla zamanınızı da almaz. Yolda yürürken ya da yemek yerken bile beyninizi çalıştırabilirsiniz.

YAPILMASI GEREKENLER
Vitamin ve mineral zengini yiyecekleri tercih edin. Yağdan kaçının. En sağlıklı beyin, en fazla antioksidan içerendir. Antioksidanlar, zarar verici hücreler olarak bilinen serbest radikalleri etkisiz hâle getirirler. Bol antioksidan için taze sebze ve meyve yemek gerekiyor.

Mutlaka C ve E vitamini alın. Günde 1.000 İu, E vitamini ideal.

Ve egzersiz... Fareler üzerinde yapılan bir deney sporun beyindeki kimyasal maddeleri artırarak, beyni yaşlanmaya karşı dirençli hâle getirdiğini ispatlıyor.

Sigara içiyorsanız, hemen bırakın. Beyin kanaması, felç gibi hastalıkların en büyük nedenlerinden biri olan sigara, sağlığı bozduğu gibi, aynı zamanda beyni yaşlandırıyor. Hafıza kaybı, bunama gibi sonuçlara neden olan sigara beyninizin en büyük düşmanı. Beyninizin yaşlanmasını istemiyorsanız zihin geliştirici oyunlar oynayın. Örneğin puzzle yapın, bol bol bulmaca çözün... Bir de unutmayın; beyin jimnastiğinin yaşı yoktur.

BEYİN JİMNASTİĞİ
1. Kürdanı kullanabileceğiniz 25 durum düşünün.

2. Sağ elinizi kullanıyorsanız sol, sol elinizi kullanıyorsanız da sağ elinizle dişlerinizi fırçalamayı deneyin.

3. Gözlerinizi kapatın ve evin içinde dolaşın. Mobilyaları ve diğer insanların nerede olduklarını hissetmeye çalışın. Duyarak, koklayarak, dokunarak, ısı farkını algılayarak yönünü tespit edin.

4. Dolabınızı açın, birkaç dakika içeri bakın ve sonra kapısını kapatın. Gördüğünüz her şeyi bir kağıda dökün. Ardından yazdıklarınızla, var olanları karşılaştırın ve kısa sürede ne kadar çok şeyi aklınızda tutabildiğinizi ölçün.

5. Her zaman yaptığınız egzersizden vazgeçin ve başka bir şey yapın. Mesela koşuyorsanız, aerobik yapmayı deneyin.

6. İki elinizi birden kullanabileceğiniz bir şeyler yapın. İki bardak çay taşıyın, top çevirin, ...


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır