kapat

11.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vitamin spreyi emrinize amade
Eğer vitamin haplarını yutamıyorsanız, sıkılan vitaminleri deneyin

Her ne kadar vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri almanın en keyifli olanı doğal yollar olsa da, çoğumuz zamansızlıktan bu lezzetten ve sağlıktan uzak kalıyoruz. Ayrıca günlük beslenme düzeninde de vücudun ihtiyacı olan vitaminin karşılanması mümkün olmuyor. Yiyeceklerin usulüne uygun hazırlanmaması, sindirim ve emilim bozuklukları, tek yönlü beslenme, öğün atlama ve çeşitli hastalıklar vitamin yetersizliklerine neden olabiliyor.

Günümüzde doğallıktan uzaklaşan besin maddeleri, büyükanne ve büyükbabalarımızın yedikleriyle aynı değil. Vitamin, mineral ve diğer besin maddeleri açısından sebze ve meyvelerin kalitesi her geçen gün azalıyor.

Artan efor, bozulan doğal ortam, azalan düzenli ve yeterli beslenme alışkanlıkları... Bu şartlar altında ne kadar sağlıklı beslenirseniz beslenin, artık vücudunuzun normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için bile daha fazlasına ihtiyacınız var.

Özellikle çocuklar, sporcular, hamileler, emziren kadınlar, yaşlılar, stres altındakiler ve hastalık sonrası iyileşme dönemlerindeki insanlar daha fazla gereksinim duyuyorlar. Yani hemen hemen hepimizin vitamin desteğine ihtiyacı var. Hâl böyle olunca da vitamin hapları, suda eriyen tabletler ve şimdi de KareFarma Sağlık ürünleri tarafından Türkiye'ye getirilen Vitamist Spray (sprey vitaminler) hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer alıyorlar.

EĞLENCELİ VİTAMİNLER
Vitamini yiyeceklerden almak yerine draje olarak karşılamak genelde insanları tatmin etmediğinden, onların da çok eğlenceli çeşitleri çıkarıldı.

Günlük koşuşturma içinde suda eriyen vitaminleri unutuyor, kocaman vitamin haplarını yutmakta zorluk çekiyorsanız ya da ilaç içme fikrinden (ki bu vitamin dahi olsa) hoşlanmıyorsanız, Vitamist Spray (sprey vitaminler) tam size göre. Hemen hemen tüm eczanelerde bulunan ve yedi çeşidi bulunan sprey vitaminler, ağzın iki yanak içine birer kez sıkılarak kullanılıyor. Vücut için gerekli vitamin ve mineralin alınması için günde 4 defa aynı işlemin yapılması yetereli oluyor.

VİTAMINLER HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENELER
Vitaminlerin vücuttaki işlevleri nelerdir? Eksikliklerindene olur? Vitaminler hangi gıdalardan alınır? İşte vitamin dosyası...

Suda eriyen vitaminler

* B1 VİTAMİNİ
Ne işe yarar: Enerji sağlar. İştahı düzenler. Sinir sistemini destekler.

Eksikliği halinde: Sindirim bozukluğu, iştahsızlık, bulantı, yorgunluk, adele zayıflaması gürülür. Aşırı eksikliğinde ise kalp yetmezliği ve sinirsel bozukluklarla karaterize beriberi hastalığı neticelenir.

Nelerde bulunur: Bira mayası, buğday ve ette bulunur.

* B2 VİTAMİNİ
Ne işe yarar: Vücut hücrelerine enerji sağlanmasına yardımcı olur. Sağlıklı cilt, tırnak, saç sağlığı ve iyi görmek için gereklidir.

Eksikliği halinde: Vücut direnci düşer, cilt bozulur ve dudaklar çatlakları.

Nelerde bulunur: Bira mayası, sebze, karaciğer, et, süt ve yumurtada önemli miktarda mevcuttur.

* B6 VİTAMİNİ
Ne işe yarar: Alyuvar ve akyuvar oluşumunu sağlar. Sinir sisteminin sağlıklı tutar. Bağışıklığı artırır.

Eksikliği halinde: Sinirsel bozukluklar, hamilelerde ödem ve kusma ile gelişme geriliği görülür.

Nelerde bulunur: Bira mayası, karaciğer, pirinç, kepek, buğday, yeşil sebzeler, yumurta sarısı, süt ve yumurtada bulunur.

* C VİTAMİNİ
Ne işe yarar: Hücre zarını korur. Bağışıklık sistemini destekler. Kemiklerin, diş etlerinin, kan damarlarının sağlıklı kalmasını sağlar.

Eksikliği halinde: Diş etlerinde kanama ve vücut direncinde azalma.

Nelerde bulunur: Turunçgiller, domates, meyve ve sebzelerde bulunur.

* B12 VİTAMİNİ
Ne işe yarar: Kırmızı kan hücrelerinin ve kemik iliğinin oluşumunu sağlar.

Eksikliği halinde: Kansızlık, yorgunluk ve sinirlilik olur.

Nelerde bulunur: Karaciğer, kalp, böbrek, et, yumurta, peynir ve kabuklu deniz hayvanlarında bulunur.

Yağda eriyen vitaminler

* A VİTAMİNİ
Ne işe yarar: Göz, deri, diş etleri ve saçlar için çok önemli bir vitamindir. Sağlıklı doku oluşumunu desteklediği gibi normal görme adaptasyonunda önemli rol oynar. Karaciğerde depolanır.

Eksikliği halinde: Gece körlüğü, göz kuruluğu, yorgunluk, deri döküntüleri ve akneye neden olurYüksek miktarda alınırsa toksik reaksiyonlara neden olur.

Nelerde bulunur: Karaciğer, yumurta, süt, tereyağı, balık yağı ve havuçta.

* D VİTAMİNİ
Ne işe yarar: Ana fonksiyonu kalsiyum ve fosfatın bağırsakta emilimini sağlamaktır. Sağlıklı diş yapısı ve kemikler için son derece önemlidir.

Eksikliği halinde: Kemik deformasyonu, yorgunluk, soğuk algınlığı ve dirençsizlik görülür. Fazlası iştahsızlığın yanı sıra böbrekte taş oluşumuna neden olur.

Nelerde bulunur: Balık yağı, avokado, yumurtada bulunur.

* E VİTAMİNİ
Ne işe yarar: Dolaşımı hızlandırır, yaraların iyileşmesini destekler ve kırmızı kan hücrelerinin yaşamını uzatır. Kanser ve kalp, damar hastalıklarından korunmada etkin rol oynar. Hücre yıpranması ve yaşlanmasını yavaşlatır.

Nelerde bulunur: Bitkisel yağlarda, özellikle soya fasulyesinde yüksek miktarda bulunur.

* K VİTAMİNİ
Ne işe yarar: Kan pıhtılaşması mekanizmalarında önemli bir rol oynar.

Eksikliği halinde: Kanamaya meyil artar.

Nelerde bulunur: Ispanak, lahana, domates, soya fasulyesi, yulaf ve kivide bulunur.

YASEMİN K. ŞAHİNKAYA


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır