kapat

11.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üzümü çekirdekli yiyin, hasta olmayın
Yüksek tansiyon, ülser, romatizma, varis, deri kırışıklığı... Bu rahatsızlıkların çaresi küçük bir üzüm çekirdeğinde gizli

Sigara veya alkol bağımlısı mısınız? Yüksek tansiyondan mı şikayet ediyorsunuz? Ya da ülseriniz mi azdı? Kırışıklıklar için sık sık yüzünüzü mü gerdiriyorsunuz? Tüm bu sorunların çaresi küçük bir çekirdekte gizli: Üzüm çekirdeğinde.

Uzmanlar, sigara ve alkolün yol açtığı zararlara karşı alternatif bir madde keşfetti: Üzüm çekirdeği içinde barındırdığı antioksidan maddesiyle başta deri kırışıklıkları, yüksek tansiyon ve ülser olmak üzere birçok derde deva.

Sabancı Üniversitesi Bio-Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüveyda Başağa, üzüm çekirdeğinin faydasını şöyle açıklıyor: "Sigara dumanı, alkol, bakteri ve parazitler insan vücudunda 'serbest radikal' denilen maddenin oluşmasına neden oluyor. Bunlar da hücrede bulunan moleküllerin yapısına zarar veriyor. Sonuçta damar sertliğinden romantizmaya, deri kırışıklıklarından ülsere kadar birçok hastalık ortaya çıkıyor. Serbest radikalleri durduran ve olumsuz etkisini azaltan ise "antioksidan' denilen maddedir. Antioksidan maddesi ise üzüm çekirdeğinde bulunur. "

VİTAMİNDEN ETKİLİ
Antioksidanlar, C ve E vitaminlerinde de bulunuyor. Ancak üzüm çekirdeğindeki antioksidan miktarı C vitamininin 20, E vitamininse 50 katı oranında.

Ancak Türkiye'de en az tüketilen üzüm çeşidi çekirdekli. Uzmanlar, üzüm çekirdeği içindeki antioksidanın vücuda birçok yararı olduğunu belirtiyor. İşte bunlardan bazıları: Romatizma, çeşitli alerji hastalıkları, ülser, varisi tedavi eder, deri kırışıklıklarına engel olduğu gibi damar esnekliğini geliştirir, yüksek tansiyonu düşürür, kolesterolü dengeler.

Antioksidan, üzüm çekirdeğinden başka, limon ağacı ve bazı çam ağaçlarında bulunuyor. Ancak bu doğal maddeyi vücuda almanın en kolay yolu üzüm çekirdeği.

Alper URUŞ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır