kapat

11.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hazine'nin 2 katrilyonu hazır
23 Ağustos'taki rekor itfası sırasında piyasaya bırakacağı asgari 2 katrilyon için hazırlık yapan Hazine, TL mevduatında 900 trilyon, döviz mevduatında da yaklaşık 2 milyar dolar, toplam 2,2 katrilyon kaynak biriktirdi

Hazine, tarihinin ve 2000 yılının en büyük itfasını yapmaya hazırlanıyor. 23 Ağustos'ta 4.2 katrilyon lira geri ödemesi bulunan Hazine, bunun en fazla 2.2 katrilyonunun yeniden borçlanacak. Gerisini piyasaya bırakacak. Büyük ödeme için hazırlık yapan Hazine, TL mevduatında 900 trilyon lirayı aşkın kaynak biriktirdi.

Döviz mevduatında ise Temmuz ayının son günlerinde gelen paralar duruyor. Merkez Bankası'nın günlük bilançosuna göre Hazine'ye Temmuz'un 26'sı ve 27'sinde yaklaşık 1,8 milyar dolar geldi. Bu paranın kaynağı 500 milyon dolar ve 533 milyon euroluk tahvil ihraçları ile Özelleştirme İdaresi'nin POAŞ satışından Hazine'ye aktardığı 825 milyon dolar. Bu hesabın bakiyesi 3,9 milyar dolardan fazla. Ancak bilançoda "döviz olarak takip olunan mevduat" ismi ile takip edilen bu hesaptaki tüm para Hazine'nin değil.

TL ve döviz mevduatında biriken paranın toplamı 2.2 katrilyon liraya ulaşıyor. Bu para da Hazine'nin 23 Ağustos'ta yapacağı asgari geri ödeme tutarına yetiyor.

POZİSYONLAR KAPANDI
Geçen ay sonundan beri piyasadaki kısa vadeli TL faizleri yüzde 30'un altına seyrediyor. Bunun nedeni Hazine'nin 23 Ağustos için biriktirdiği TL ve döviz.

Merkez Bankası Hazine'nin döviz veya TL olarak hesabına koyduğu her para için, piyasaya TL veriyor. Bu, net iç varlıklar hedefinin getirdiği bir zorunluluk.

26 ve 27 Temmuz'da Hazine'nin döviz mevduatına 1.8 milyar dolar geldiğinde Merkez Bankası aynı miktardaki TL'yi piyasaya verdi. Bunun karşılığında TL faizleri hızla düştüğü için dövize talep geldi. İki gün içinde bankalar yaklaşık 1.5 milyar dolarlık alım yaptı. Açik posizyonların bir kısmı kapandı.

Bu arada kısa vadeli TL faizlerinin yüzde 5'lere inmesi frenlendi.

20 Temmuz'dan sonra TL mevduatını da artırmaya başlayan Hazine, bakiyesini 300 trilyondan 8 Ağustos itibariyle 914 trilyona yükseltti. Merkez Bankası, net iç varlıklar hedefini tutturmak için artan 600 trilyon karşılığında bankalara daha fazla borç para vermek durumunda kaldı.

Piyasanın borç tutarını gösteren açık piyasa işlemleri (APİ) kalemi 20 günde yaklaşık 1 katrilyon artarak 3.6 katrilyona çıktı.

Büyük itfadan sonra ne olacak?
Hazine 23 Ağustos'ta TL ve döviz mevduatında biriktirdiği paraların büyük kısmını piyasaya verecek. 2.2 katrilyonu aşkın bakiyesini sıfırlayacak. Merkez Bankası da net iç varlıklar hedefini tutturmak için piyasaya vereceği parayı, yaklaşık 2 katrilyon lira azaltacak. Bonodan çözülen paranın büyük kısmı bu şekilde Merkez Bankası tarafından sterilize edilecek. İtfası gelen yabancıların veya yerli bankaların dövize talep göstermesi halinde ise Merkez Bankası dolar satarak parayı çekecek. Büyük itfa ile "Hazine piyasaya 2 katrilyon lira verecek, para bollaşacak" diye düşünmek yanıltıcı. Asıl bolluk itfadan önce yaşanıyor. Sonrasında Merkez Bankası verdiği parayı geri çekeceği fazladan bir rahatlık olmayacak!

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır