kapat

11.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İlkeleriyle yaşayan adam son yolculuğuna çıkıyor
Önceki gün vefat eden Nuri Cıngıllıoğlu, bugün toprağa verilecek. Teşvikiye Camii'ndeki namaza Demirel de katılacak. İş hayatında istikrarlı, işiyle yaşayan, eğitime ve aile hayatına önem veren Cıngıllıoğlu ilkelerine sadık olmasıyla tanınıyordu

Önceki gün vefat eden iş dünyasının tanınmış ismi, Demirbank ve Cıngıllıoğlu Holding'in kurucusu Nuri Cıngıllıoğlu son yolculuğuna bugün çıkıyor. Cıngıllıoğlu'nun naaşı bugün saat 11.00'de kurucusu olduğu Levent'teki Demirbank Genel Müdürlüğü'ne getirilecek. Daha sonra Teşvikiye Camii'nde kılınacak ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katılacağı öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.

Nuri Cıngıllıoğlu, 78 yıllık ömründe 54 şirketi bünyesinde toplayan Cıngıllı Holding'i yaratmayı başardı. Cıngıllıoğlu, ticari hayatı ve ülkenin kültür ve eğitimine sağladığı önemli katkılar nedeniyle devlet üstün hizmet madalyası aldı.

Üniversite hayatı boyunca babasının yanında demir ve sac ticareti ile çalışma hayatını öğrenmeye başlayan Nuri Cıngıllıoğlu, demir tüccarlarının bankası olması gerektiğini düşündüğünde henüz 30'undaydı. Cıngıllıoğlu, düşüncesini hayata geçirip bankayı kurduğunda ise 31 yaşında idi. Türk ekonomisinin 1950-1980 yılları arasında gel-gitler yaşamasına ve bu süre içinde kurulan birçok yerel bankanın batmasına rağmen ayakta kalmayı başaran Cıngıllıoğlu, bankanın yönetimini 1988 yılında oğlu Halit Cıngıllıoğlu'na devretti. Demirbank'ı bugünlere taşıyan Nuri Cıngıllıoğlu'nun tutarlı, dürüst ve istikrar arayan bir tutum izlemesi oldu.

EN BÜYÜK ESERİ
Ticaretle haşır neşir bir ailenin ferdi olan Nuri Cıngıllıoğlu, ticaret hayatının ilk yıllarında bankacılığa ilgi duymaya başladı. Cıngıllıoğlu, 31 Temmuz 1953 tarihinde 80 ortak ve 2 milyon lira sermaye ile Demirbank'ı kurduğunda henüz 31 yaşındaydı. Demirbank'ın ilk iştiraki 500 bin lira sermaye ile Bankofer Ticaret'e oldu. 1950'li yıllarda 23 şube ile hizmet veren bir kuruluş haline gelen Demirbank, bugün Demir Halkbank Nederland NV, Demir Finansal Kiralama, Demir Factoring, Demir Sigorta, Demir Hayat, Demir Yatırım Menkul Değerler, Demir Yatırım Ortaklığı, Romlease, Demir Kyrgyz İnternational Bank, Demir Kazakhstan Bank, Demirbank Romania SA, Demirbank Bulgaria AD gibi birçok finansal kuruluşla büyük bir finansal hacmin yaratılmasına öncülük etti. Nuri Cıngıllıoğlu, 1960'lı yıllarda Demirbank ile bütünleşti. O kadar ki Cıngıllıoğlu çocuklarını da Demirbank'ta büyüttü.

FİNANS'TA UZMANLAŞTI
Nuri Cıngıllıoğlu, Kayseri Civarı Elektrik Şirketi, Kayseri Tekstil gibi bölgesel kalkınmaya destek olacak yatırımlara öncülük ettiyse de temel uğraş alanı olarak finans sektörünü seçti. Grup, Cıngıllıoğlu'nun bu vizyonu çerçevesinde gelişmesini sürdürdü. Cıngıllıoğlu'nun kurduğu ve bugün Türkiye'nin 5 özel bankasından biri olan Demirbank, Türkiye'de bir ilki başardı. 1950'lerden bugüne finans sektöründe onlarca banka kapanırken, ekonomik krizden etkilenirken, Demirbank, yerel bir banka olarak kurulup, 50 yıldır sermaye yapısı değişmeden bugünlere gelen nadir bankalardan biri oldu.

Devlet üstün hizmet madalyalı
78 yIllIk ömrüne aktif varlıkları toplamı 8 milyar doları bulan, 5 bin kişiye istihrdam yaratan Cıngıllı Holding'i yapılandırmayı sığdıran Nuri Cıngıllıoğlu, kurduğu Eğitim Vakfı ile eğitim kurumlarına ve bundan sonra kurulacaklara destek sağladı.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de teşviki ile 1995 yılında Kayseri Erciyes Üniversitesi'ndeki Fen Edebiyat Fakültesi binalarını kuran Cıngıllıoğlu, bir eğitim kurumuna bugüne kadar bir kalemde yapılan en büyük bağış olan 10 milyon dolarlık yatırımı gerçekleştirdi. Bu yatırımı nedeniyle Erciyes Üniversitesi tarafından Fahri Doktora ile ödüllendirilen Cıngıllıoğlu, ayrıca 'Devlet Üstün Hizmet Madalyası' ile de onurlandırıldı.

Nuri Cıngıllıoğlu'nun 12 altın ilkesi
Kara liste tutardı: Yöneticilerle görüşmelerinde kara kaplı bir defter kullanırdı. Kredi takibinde, herkesin önerilerini, uyarılarını ve edindiği bilgileri bu deftere not ederdi. Aynı şirket veya kurumla ilgili bir konu geliştiğinde, defterine bakar ona göre karar verirdi.

Israrcı tartışmalara girmezdi: Baskı veya stres altında bir karar alındığını hissettiğinde ısrarcı olunmasına izin vermezdi. Toplantıya ara verir , o konuyu daha sonra yeniden görüşürdü.

İşiyle yaşardı: Eğlence hayatına girmezdi. İçine kapalı bir mizaca sahipti. Dostlarıyla biraraya geldiğinde bile iş, ekonominin genel durumu gibi konuları konuşurdu. Siyasete hiç ilgi duymadı ve hiç içki içmedi.

Arkadaşlarına 'ağa' derdi: Hangi ekonomik seviyede olursa olsun dostlarıyla konuşurken onlara 'ağa' veya 'abi' diye hitap ederdi.

Alırken kazanırdı: Bir malın fiyatını kafasında belirlerdi. Onun üzerine çıkmazdı. Çok iyi pazarlık yapardı ve 'alırken kazanma' felsefesini güderdi.

"Banga müdürü gezer": Cıngıllıoğlu'nun Demirbank'ı kurduğu yıllarda bankaya 'banga' denirdi. Cıngıllıoğlu, arabasının direksiyonuna geçer, bütün Anadolu'yu gezerdi. Müdürlerin de oturdukları yerden bankacılık yapmasını istemezdi.

"Hiçbir şey satılmaz": Gayrimenkule düşkünlüğü vardı. Mal almayı severdi. Bir malı satarken mutlaka birkaç teklif alırdı. Hiçbir şeyi kolay kolay satmaya yanaşmazdı.

Aileye önem verirdi: Kendi ailesine düşkün olduğu kadar çalışanlarına da yakındı. Güvendiği bir çalışanı sıkıntıya düştüğünde yardım ederdi.

İstikrar önemliydi: Riskli yatırımı sevmezdi. İhtiyatlı davranmayı tercih ederdi. İstikrara önem verirdi. İsraf ve şatafattan hoşlanmazdı.

Eğitime önem verirdi: Bankacılığın merakla olmayacağını gören Cıngıllıoğlu, Bankacılık ve Yüksek Ticaret Matematik İhtisas Muhasebesi Yüksek Okulu'nu bitirdi. Üç çocuğunun da iyi eğitim almalarını sağladı.

Tarihe merakı vardı: Kitap okumayı sever, özellikle tarih kitaplarını tercih ederdi.

Çocuklarına güvenirdi: Çocuklarına yetki verir, onlara hissettirmeden izlerdi. Başardıklarını gördüğünde yetkileri artırırdı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır