kapat

11.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Soyadlarındaki "son" için dava açıyorlar !
İsveçliler artık Andersson, Johansson veya ailelerinin geleneksel isimlerini kullanmaktan bıktı. Ülkede elini sallasan bir Andersson'a ya da Johansson'a çarpar hale gelinince insanlar soyadlarını değiştirmek için kuyruğa girdi. Patent ve Kayıt Bürosu'ndan Mattias Benke, "Birçok İsveçli soyadının çok sıradan olduğunu düşünüyor. O yüzden özellikle de soyadı Ğson'la bitenler ısrarla değiştirmek istiyorlar" diyor. "Son" İsveç dilinde "oğul" anlamına geliyor. İsveçliler'in genelde soyadı olarak ailelerinin isimlerini seçmeleri resmi işlerde de büyük karışıklık yaratıyordu. 1997'de 4 bin, geçen yıl 4 bin 700 kişi soyadının değiştirilmesi için yetkililere başvurdu. Bu yıl soyadını değiştirmek için başvuranların sayısının 5 bine çıkması bekleniyor. Resmi rakamlara göre en yaygın soyad Johansson. 8 milyon nüfuslu ülkede 290 bin 420 Johansson bulunuyor. Onu 286 bin 251 kişiyle Andersson soyadı izliyor.

Faşist Haider şimdi de rap şarkısı söyleyecek
Avrupa'da ırkçılığı yaydığı nedeniyle bir dönem isminden oldukça bahsedilen Avusturyalı politikacı Jörg Haider, FPÖ Partisi'nden ihraç edildikten sonra şimdi rapçiliğe soyundu. Kaerten eyaleti valisi Haider'in yerel bir rap sanatçısıyla düet yapacağı parçanın adı 'Kaerten'in kalbi var'. Sonbahar ayında piyasaya çıkacak olan ve siyaset dünyasında büyük merak uyandıran parçada beklenildiği gibi milliyetçi ya da yabancı düşmanlığıyla ilgili sloganlar yok. Düette Kaerten eyaletinin doğal güzelliklerini dile getirecek olan Haider, şarkıdan elde edilecek geliri özürlü çocuklara verecek.

Bir kalem hatası, koca bir nüfusu etkiledi
Nüfus sayımlarıyla ilgili en ilginç olay Afrika ülkelerinden Kenya'da yaşandı: Son nüfus sayımı "kötü kalite" kurşun kalemlerden dolayı tam 8 ay sonra açıklandı! Daily Nation gazetesine göre, gecikmenin nedeni ise sayım için satın alınıp, sayım memurlarına dağıtılan kalitesiz kurşun kalemleri... Habere göre, kalemlerin "HB" tipi alınması gerekirken "H" tipi alınmış ve bu kalemler memurlara dağıtılmış. Alınan bu kalemlerin ince uçlu olduğundan dolayı bilgisayarlarda bu sonuçları okunamadı. 8 ay gecikmeyle de olsa, Kenya hükümeti, nüfuslarının 1989 seçimlerine oranla yüzde 34 oranında arttığını ve 28.6 milyona ulaştığını öğrenmiş oldu.

Pasaport kontrolünde kulağı elinde kaldı
Tehlikeli bir Rus kaçağı, kaş yapayım derken göz çıkardı. Başkasının pasaportuyla Ukrayna'dan Slovakya'ya kaçak giriş yapmadan önce görünümü değiştirmek isteyen Rus, kulaklarını fotoğraftakinin kulaklarına benzetmek istedi. Ve bir sahte kulak yapıştırdı. Ancak Ukrayna'da yayımlanan Den dergisindeki habere göre, pasaport kontrolü sırasında kulak düşünce Rus kaçak, yakayı ele verdi. Yakalanan Rus, ucuz ve adi yapıştırıcıya küfürler saydırdı ve "Keşke Batı yapımı kaliteli yapıştırıcı kullansaydım" dedi.

Hollywood'un oyu kime?
Amerika'da 7 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi Hollywood ünlüleri de renklerini belli etmeye başladı. Sinema ve müzik dünyasının ünlüleri, Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti'ye yaptıkları bağışlarla açık destek olurken, kararsız Amerikalılar'ı da oy vermeleri için etkiliyorlar. İşte geçtiğimiz hafta Philadelphia'daki Cumhuriyetçiler'in kurultayına katılan ünlü isimler:

Kennedy'lerin kızıyla evli olmasina rağmen Arnold Schwardzaneger, Bruce Willis, Hank Williams, Lee Greenwood (folk şarkıcısı), Jimmie Vaughan (gitarist), John Secada ve Chaka Khan (şarkıcı)...

Ve ayın 16'sında yapılacak Demokrat Parti kurultayına katılması beklenen ünlüler: Whoopi Goldberg, Anjelica, Cher, Warren Beatty, Woody Allen, Steven Spielberg ve Jeffrey Katzenserg.

SAVAŞ SÜZAL -WASHINGTON

Deprem bitti sıra volkanda
Temmuz ayında defalarca sallanan Japonya, şimdi de volkan felaketiyle uğraşıyor. Tokyo'nun 180 kilometre güneyindeki Miyakejima Adası'ndaki Oyama Yanardağı'nda meydana gelen patlama nedeniyle, yetkililer yanardağ civarında yaşayan insanlara "Bölgeyi terkedin" çağrısında bulundu. Yaklaşık 4 bin kişinin yaşadığı adada meydana gelen patlama sonucu can ve mal kaybı olup olmadığı
konusunda bilgi verilmedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır