kapat

05.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
163 geri gelmeli
Sezer'in krizi aşma formülü: 312'nci Madde değiştirilsin. Buna karşın, 1991'de kaldırılan 163'üncü Madde'deki benzer hükümler getirilsin...

CUMHURBAŞKANI Sezer, devletin zirvesinde görüş ayrılığına yol açan TCK'nın 312'nci Maddesi'nin değiştirilmesi konusunda yeni bir formül buldu ve alternatif olarak Özal döneminde kaldırılan TCK'nın 163'üncü Madde benzeri bir düzenlemenin yasaya yeniden eklenmesini önerdi. Sezer, 312 krizini aşmak için geliştirdiği bu formülü, MGK'nın son toplantısında gündeme getirdi. Bu önerisini yakın hukukçu dostlarına açtıktan sonra MGK'da gündeme getiren Sezer: "312'nci Madde korunmalıdır, kaldırılması telafisi güç boşluk yaratır. Ancak 2. fıkranın AB normlarına, evrensel hukuk değerlerine göre yeniden düzenlenip değiştirilmesi daha doğru olur. Değişikliğin irticai faaliyetlerle mücadelede hukuki zaafiyet yaratacağı endişesini gidermek için, Daha önce kaldırılan 163'üncü Madde'deki hükümlere benzer hükümlerin yasaya yeniden eklenmesi gerekir" dedi. Sezer'in, demokratik olmadığı gerekçesiyle 9 yıl önce kaldırılan bir maddenin yeniden yasaya eklenmesini istemesi, siyasi çevrelerde farklı yorumlara yol açtı. Sezer'i yakından tanıyan siyasilere göre, 163 önerisinin gerisinde, irticayla mücadelede devleti zaafa uğratmadan ifade özgürlüğü önündeki 312 engelini kaldırma arayışı yatıyor.

KARARNAME DÖNER
Sezer, bölücü ve irticai faaliyetlere karıştığı saptanan kamu çalışanlarının müfettiş raporuyla tasfiyesini öngören ve yetki yasasına dayanarak çıkarılan KHK'nın da Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Sezer, MGK'da görüşünü şöyle savundu: "Böyle bir düzenlemenin yapılması bir ihtiyaçtır. Bunu KHK ile yapmak Anayasa'ya aykırı. Kanunla düzenlenebilir. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı dönemimde bu tür düzenlemelerin kararname ile yapılmasına karşı çıkmıştım. İmzalarsam, Anayasa Mahkemesi'nden geri döner."

163. Madde ne diyor?
Sezer'İn TCK'nın 312'nci Maddesi'nin 2. fıkrasının değiştirilmesine karşılık yasaya yeniden eklenmesini önerdiği, ünlü 163'üncü Madde aynen şöyle:

"Laikliğe aykırı olarak, devletin sosyal veya ekonomik veya siyasi veya hukuki temel düzenini, kısmen de olsa dini esas ve inançlara uydurmak amacıyla cemiyet, tesis, teşkil, tanzim veya sevk ve idare eden kimse, 8 yıldan 15 yıla kadar ağır hapis cezasıyla cezalandırılır. Böyle cemiyetlere girenler veya girmek için başkalarına yol gösterenlere 5 yıldan 12 yıla kadar ağır hapis cezası verilir.

PROPAGANDAYA 10 YIL
Laikliğe aykırı olarak devletin sosyal veya ekonomik veya siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa dini esas ve inançlara uydurmak amacıyla veya siyasi amaçla veya siyasi menfaat temin ve tesis eylemek maksadıyla dini veya dini hissiyatı veya dince mukaddes tanınan şeyleri alet ederek her ne suretle olursa olsun propaganda yapan veya telkinde bulunan kimse 5 yıldan 10 yıla kadar ağır hapis cezasıyla cezalandırılır."

2. FIKRA NE DİYOR?
Cumhurbaşkanı Sezer'in "değiştirilmelidir" dediği TCK'nın 312'nci Maddesi'nin 2. fıkrası ise şöyle: "Halkı; sınıf, ırk, din mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik eden kimse bir yıldan 3 yıla kadar hapis ve 3 bin liradan 12 bin liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır. Bu tahrik umumun emniyeti için tehlikeli olabilecek şekilde yapıldığı takdirde faile verilecek ceza da değişir. Bu kez ceza üçte birden yarıya kadar olmak kaydıyla artırılır."

Şamil TAYYAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır