Bu uygulamada günün belli bir saatinde bazı bankaların kotasyonları alınarak, çeşitli vadeler için bir ortalama faiz belirleniyor. Bu faiz oranı da her türlü bankacılık işlemine baz teşkil ediyor.
Dış piyasalarda da bu türden uygulamalar var. Örneğin dolar için Libor (London Interbank Offered Rate), Alman Markı için Fibor (Frankfurt Interbank Offered Rate), Japon Yeni için Tibor (Tokyo Interbank Offered Rate) gibi uygulamalar var.
TL için yapılacak fixing'le belirlenecek faizin adına da İstibor, yani İstanbul Interbank Offered Rate konuşuluyor.
Bir yıldan uzun süredir Bankalar Birliği bünyesinde kurulan Faiz Sabitlemesi Çalışma Komitesi'nin üzerinde çalıştığı bu konu, geçen hafta içinde HSBC Türkiye'nin fixing uygulamasını başlattığını açıklamasının ardından hızlanmış gibi görünüyor. Piyasadan fazlasıyla tepki çeken bu açıklama, bankaların fiksingin yapılacağı saatte kotasyonlarını çekmesiyle uygulamaya geçirilememişti.
Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ve denetçi bankaların temsilcilerinin katılımıyla dün bir toplantı yapıldığı, toplantıda Faiz Sabitlemesi Çalışma Komitesi tarafından bankalararası para piyasasında bir faiz sabitlemesi düzenlemesi yapılması yönünde hazırlanan raporların görüşüldüğü kaydedildi.
Yapılan görüşmede, Türkiye Bankalar Birliği tarafından bir faiz sabitlemesi düzenlemesinin yapılması konusunda mutakabat sağlandığı belirtildi.
Açıklamada, Yönetim Kurulu'na sunulacak nihai raporun hazırlanması için bir teknik komitenin oluşturulduğu ve raporun, yapılacak ilk Yönetim Kurulu toplantısında gündeme alınmasının beklendiği duyuruldu.