kapat

05.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Cıngıllıoğlu: Eğitimsiz sanayileşme olmaz
Kayserili 15 hayırsever işadamına, Erciyes Üniversitesi tarafından fakültelerine yaptıkları katkılardan dolayı fahri doktora verildi

Erciyes Üniversitesi'ne katkıda bulunan Kayserili 15 işadamına fahri doktora beratı verildi. Aralarında ünlü işadamları Halit Cıngıllıoğlu, Hüseyin Bayraktar, İzzet Özilhan'ın da bulunduğu 15 Kayserili işadamına üniversite tarafından fahri doktora ünvanı verildi. Daha önce fahri doktora beratı verilen Sakıp Sabancı ile Kadir Has adına yeğeni Nuri Has, yeniden cübbe giydiler. Törene eski cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de katıldı.

İŞADAMLARI FAHRİ DOKTOR
Erciyes Üniversitesi'ne bağlı fakültelerde tesis yapan Kayserili hayırsever işadamları, Erdoğan Akdağ, İzzet Bayraktar, Hüseyin Bayraktar, Halit Cıngıllıoğlu, Süleyman Çetinsaya, Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Murat Dedeman, Faik Hızıroğlu, Demir Karamancı, Şaban Karamancı, Asım Kibar, Sait Molu, İzzet Özilhan, Yılmaz Öztaşkın ve Nuh Mehmet Küçükçalık adına oğlu Yaşar Küçükçalık cübbe giyerek, işletme dalında fahri doktora beratı aldılar. İşadamları fahri beratlarını 9. Cumhurbaşkanı Demirel'den alırken, cübbelerini de Rektör Mehmet Şahin giydirdi. Daha önce fahri doktora beratı verilen Sakıp Sabancı ve Kadir Has adına yeğeni Nuri Has, yeniden cüppe giydiler. Nevşehir Vali Vekili Hıdır Kahveci'ye de Nevşehir'de hayırsever vatandaşlar tarafından iki üniversite binası yaptırılması nedeniyle şilt verildi.

"KAYSERİ'YE KÜSMEDİM"
Törende, Hüseyin Bayraktar'ın yatırımların devam etmesi ve Sakıp Sabancı'dan Kayseri'ye olan kırgınlığına son vermesini istemesi üzerine Sabancı, Artvin'den Edirne'ye kadar her ile hayırlarının devam edeceğini söyledi. Sakıp Sabancı, başarı için el ele verilmesi gerektiğini kaydederek, "Kayseri'ye de yatırımlara devam edeceğim. Kayseri'ye küs değilim" diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi Yerleşkesi'nde isimleri verilen Sakıp Sabancı ve Kadir Has Caddeleri, Süleyman Demirel tarafından açıldı. Faik Hızıroğlu tarafından yaptırılan 47 dairelik Hızıroğlu Konağı'nın temeli de yine Demirel tarafından atıldı.

Törenin sonunda Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan Prof. Dr. Zeki Yılmaz'a, eski Rektör Prof. Dr. Mehmet Şahin tarafından cüppe giydirildi. Göreve başlayan Prof. Dr. Yılmaz, aklın, bilimin ışığında, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda üniversitelerini bir dünya üniversitesi yapacağını bildirdi.

"Aile şirketleri eğitimle yaşayacak"
Erciyes Üniversitesi'nden fahri doktora alan Halit Cıngıllıoğlu, işadamlarının eğitimli gençlerin yetişmesine katkıda bulunması gerektiğini söyledi. Özellikle iş hayatında eğitimin rolünün fazlasıyla görüldüğünü belirten Cıngıllıoğlu, genellikle aile şirketlerinde üçüncü jenerasyonda şirketlerin problem yaşadığını bunun önüne geçmenin en iyi yolunun ise eğitim ve sürükleyici müteşebbis ile profesyonel kadroların işbirliğinde yattığına dikkat çekti. Cıngıllıoğlu şunları söyledi: "Türk işadamlarına eğitimli Türk gençlerinin yetişmesine katkıda bulunmak adına çok önemli rol düşüyor. Çünkü eğitimli kadrolar olmaksızın devamlılığı sağlamak mümkün değil. Her jenerasyonunda eğitimin önemini kavrayan Cıngıllıoğlu Ailesi, bugün Süleyman Demirel tarafından 1995 yılında Nuri Cıngıllıoğlu'na söylenen ve ailemizin soyağaçlarının başladığı topraklara hizmet konusunda yüreklendiren 'sen bu memleket için çok şey yaptın. Bundan sonra yapacağın en önemli şey eğitime destek olmaktır' sözünün meyvalarını alıyor."

Üniversitenin bünyesinde 2000-2001 yıllarında devreye girecek olan Nuri Cıngıllıoğlu Fen ve Edebiyat Fakültesi yedi bloktan oluşuyor. Kademe kademe devreye giren 23 bin m2 kapalı alanda 4 bin öğrenciye hizmet verecek olan tesis, 10 milyon dolara maloldu. Halen 2618 öğrenci eğitim gören Fakültede, 32 adet araştırma, 13 adet öğrenci laboratuvarı bulunuyor. Ayrıca 35 adet dersane, 4 kütüphane ve 3 adette çalışma atölyesi mevcut.

Halit Cıngıllıoğlu, bu fakültenin temeline ailesi adına ilk harcı koyarken Kayseri'ye ve Türk eğitiminin fırsat eşitliğine hizmet etmekten büyük heyecan duyduğunu belirtti. Cıngıllıoğlu, şunları söyledi: "Bu mutluluğu yaşamak amacıyla grubumuzca sürdürülen eğitime katkı hizmetlerinin daha organize olabilmesi amacıyla Nuri Cıngıllıoğlu Eğitim Vakfı'nı kurduk. En büyük dileğim, bugüne kadar Mardin'de, Şırnak'ta, İstanbul'da ve Kayseri'de devreye soktuğumuz eğitim kurumlarını da Vakfımız çatısı altında yenilerini eklemektir."

Recep BULUT-Murat KEKLİKÇİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır