kapat

03.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sıfır atma 2002'ye kaldı
Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, 2001 yılı başı için hedeflenen 'TL'den sıfır atma operasyonunun' bir sonraki yılın başında yapılabileceğini söyledi

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, TL'den sıfır atma projesinin 2001 yılı başına yetişmesinin zor olduğunu söyledi. Bu tür operasyonlara mutlaka yılbaşlarında başlanması gerektiğini belirten Erçel, henüz yasal altyapıda değişiklik yapılmadığını, 2002 yılının daha uygun bir takvim olarak ön plana çıktığını ifade etti.

Uygulanmakta olan ekonomik programın kur politikası ile iç ve dış piyasalara aynı anda önemli bir mesaj verdiğini hatırlatan Erçel, Lira'dan sıfır atma kararının da benzeri bir rolü olacağını belirtti ve şöyle devam etti:

"Enflasyonun yüzde 20'nin altına indiğini gördüğümüz anda liradan sıfır atma operasyonunu gerçekleştirme niyetinde olduğumuzu daha önce açıkladık. Değişik ülke deneyimlerini inceledik. Bu deneyimler bize, sıfır atma işleminin yılbaşında olmasının gerek halkın ve piyasaların uyum sağlaması gerekse sonucunun başarısı açısından daha olumlu olacağını gösterdi. Ancak, sıfır atılması yasal düzenmeyi ve teknik olarak yapılması gereken bir dizi çalışmayı gerektiriyor. Bu çalışmaların bu yıl sonuna yetişmesi güç. İster istemez sıfır atma kararı 2001 sonrasına sarkıyor. Önemli olan, kamu otoritesinin, sıfırların yükünden kurtulma, enflasyonu tek haneye indirme güvenini taşıması ve piyasalara bu yolla güçlü mesajı vermesidir. Biz de düşünce olarak bu noktadayız."

ANTİ ENFLASYON UZMANI GELİYOR
Merkez Bankası, İsrail'de enflasyonun düşürülmesinde etkin rol oynayan, 1994 Ekonomik Krizi sırasında Türkiye'ye gelerek deneyimlerini aktaran İsrail Merkez Bankası eski Başkanı Jacop Frankel'i Ankara'ya davet etti. Halen Morgan Stanley'de ikinci adam olarak görev yapan Frankel, 1994'teki ziyaretinde İsrail'in ancak 5. istikrar programında sonuç alabildiğini hatırlatarak, şunları anlatmıştı:

"Biz, İsrail'de yüksek enflasyon açısından duvara dayanmıştık. Gerek siyasetçilerin gerekse toplum kesimlerinin geriye dönüş şansı yoktu. Bu tablo görülünce duvarı aştık. Yüksek enflasyon, toplumda ve ekonomide çok yanıltıcı durumlar ortaya çıkarır. Örneğin, 50 katlı bir gökdelenden aşağıya düşmekte olan birisine, 20. kattan geçerken, 'Nasılsınız?' diye sorsanız, gayet iyi olduğunu duyarsınız. Oysa, birkaç saniye sonra yere çakılacaktır. Enflasyon, bağımlılık yaratan maddeler gibi geçici rahatlıklar yaratıp, sorunların görülmesini engelleyebilir. Enflasyonun gerçekten düşürülmesi, bu konuda en geniş toplumsal uzlaşmanın oluşmasına bağlıdır."

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır