Önceki gün gerçekleştirilen, Ulaştırma ve Haberleşme KİT'lerinin masaya yatırıldığı toplantıda kârlı KİT'lerin de bu durumu sürdüremez duruma gelmeye başladığı ortaya çıktı. Hazine'ye en fazla kaynak aktaran Telekom'dan bu yıl 500 trilyon temettü bekleyen Hazine bunun ancak yarısını alabilecek. Üstelik Telekom bu parayı taksitler halinde ödeyebilecek. Toplantıdan çıkan çarpıcı sonuçlardan biri de Türk Telekom'un ancak maaş ödeyebilecek duruma gelmiş olması. İşte ulaştırma ve haberleşme KİT'lerinin fotoğrafı:
* Türk Telekom A.Ş., 72 bin personelinin giderlerini ancak karşılayacak duruma geliyor.
* Bu yıl Hazine'ye 500 trilyon lira temettü vermesi gereken Telekom ancak 250 trilyon aktarabilecek. Bu miktarı da taksitler halinde verebilecek.
* Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk, kamu kuruluşlarının telefon borçlarını ödememesinden yakındı ve "Telekom, bildiğiniz eski Telekom değil. Kamu alacaklarını mutlaka tahsil etmemiz gerekiyor. Bu nedenle borçlu kuruluşların telefonlarını kesme uygulamasını sürdüreceğiz." dedi.
* Hazine, 1 katrilyon liralık sermayenin 900 trilyon lirasını ödedi.
* TCDD'nin 1999 yılındaki 220 trilyon zararı, bu yıl 400 trilyon liraya yükselecek. Toplu sözleşmelerde izlenecek tutuma göre bu miktar daha da artabilecek.
* Demiryolları, ilk etapta banliyö işletmeciliğini yerel yönetimlere devretme projesine hız verecek.
* Devlet Hava Meydanları İşletmesi, kârlı bir kuruluş olmasına rağmen, her ile bir havaalanı projesi nedeniyle ilave istihdam ve finansman giderleri karşısında bu performansını yitirecek.
* Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü, kargo ve kurye şirketlerinin, posta dağıtım tekeliniby pass etmesi nedeniyle ciddi sıkıntıyla karşı karşıya. Devletin posta dağıtım tekelini özel sektörle paylaşması, bu imtiyazı bedeli mukabili satması gündemde.