kapat

03.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Otomobil ithalatına kısıtlama
Son günlerde ithalatın kısıtlanmasını talep edenlerin sayısında gözle görülür bir artış var. Kamuoyundaki tartışmayı gören siyasiler hemen bu kervana katıldı. İşgüzar bakanlar ithalata karşı tedbirler önerdi.

İş siyasi şova dönüşünce, otomobil ithalatının ilk hedef olması şaşartıcı durmuyor. Sektör popülist sloganlara müsaittir. İthalat kısıtlamasını lüks ototomobil satın alan kesimlere karşı gibi sunmak kolaydır.

Türkiye'nin otomotiv sanayinde hem ihracatçı hem de ithalatçı olduğunu geçenlerde hatırlatmıştık. Üstelik ihracat çok hızlı artıyor. 1997'nin Ocak-Mayıs döneminde 300 milyon dolardan bu yıl 700 milyon dolara yükselmiş. Yani üç yılda 400 milyon dolar ya da yüzde 133 artmış.

1997'nin Ocak-Mayıs döneminde 1.3 milyar dolar olan ihracat bu yıl 1.7 milyar dolara çıkmış. Fark gene 400 milyon dolar. Demek ki, Türkiye'nin net otomotiv ithalatı 1 milyar dolarda sabit kalmış. Hatta, 1998'e kıyasla 100 milyon dolar azalmış.

Dahası da var. Otomobilde Fiat'ın Bursa'da ihracata yönelik üreteceği yeni model, ardından Ford'un İzmit'teki ihracata yönelik fabrikası devreye girecek. Toyota'nın bir hazırlık içinde olduğu biliniyor. Mercedes ihracat için üretim kapasitesi bekliyor. Velhasıl sektörün ihracat potansiyeli kesinlikle artıyor.

Sayılar hep böyle iken, bu gürültü patırtı nereden çıkıyor?

Merkantilizm
İktisadi düşünce tarihi bize yardımcı olabilir. Sanayi devrimi öncesinde, 16'ıncı yüzyılın sonlarına kadar, İngiltere'de yaygın iktisat ekolüne "merkantilizm" deniyor.

Sözcüğün kökenindeki "merchant" sözcüğü Türkçesi "tüccar". O döneminde uluslararası ticaret hızla gelişiyor. Dolayısı ile tarım ve el sanatları üretiminin dış ticaretin i yapanlar ekonominin en dinamik ve güçlü kesimi.

Tüccarın esas gücü ise sermayesi. Malı, parasını verip alıyor. Sonra uzak bir ülkeye çok daha pahalıya satıp kar ediyor. Ya da dışarıdan alıp içeriye satıyor. Daha kağıt para da icat edilmemiş. Sermayenin simgesi altın.

Şöyle bir anlayış oluşuyor. Bir ülkenin zenginliği o ülkedeki sermaye yani altınla ölçülür. Demek ki, zenginliğe giden yol, ülkedeki altın miktarını artırmaktan geçer.

Altın miktarı nasıl artar? İhracat altın getirdiğine, ithalat götürdüğüne göre, ithalatı kısıtlarsak ülke dışına altın gitmez. İhracattan kazanılan altın ülkede kalır. Ülkede sermaye ve zenginlik bollaşır.

Adam Smith, "Milletlerin Zenginliği" adı ünlü kitabını 1776'da bu mantığı çürütmek için yazmıştı. Zenginliğin üretimden geldiğini, serbest dış ticaretin ise üretimi artırdığını söylüyordu.

Bunların bizimle ne alakası var diyeceksiniz. Çok var. Altının yerine dövizi koyun. Türkiye'deki yaygın ekonomi anlayışına ulaşırsınız. İthalat döviz götürür; demek ki kötüdür. İhracat döviz getirir, demek ki iyidir.

Bu görüş açıkça yanlıştır. Tekrar altını çizmek ihtiyacını duyuyoruz. Döviz ithalat yapmak içindir. Biriktirmek için değil. Ekonomik faaliyetlerin bir amacı değildir, olamaz. Bir araçtır. O kadar.

Gümrük Birliği
Unutulan bir başka husus var. 1996'da AB ile Gümrük Birliği Anlaşması imzaladık. Orada da durmadık. AB'ye tam üye olmak için çaba gösteriyoruz. Gümrük Birliği ile AB'den yapılacak ithalatı kısıtlama yetkisinden vazgeçmişiz. Bu koşullarda otomobil ithalatını nasıl zorlaştırcağız? Hele böyle, davul zurna ile ilan ederek!

Yukarıda da belirttim. Olay siyasi şov kokuyor. Otomotiv lobisi de yalan yanlış beyanatlarla durumdan yararlanmaya çalışıyor. Kalitesiz ürünlerini dünya fiyatının birkaç katına sattıkları eski günleri eminim çok özlemişlerdir. Bence boş yere hevesleniyorlar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır